Kultura     | 18.10.2019. 11:01 |

Koncertom Omera Faruka Tekbileka Institut Yunus Emre obilježio jubilej

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Deset godina rada Instituta Yunus Emre u BiH obilježeno je koncertom svjetski poznatog kompozitora Omera Faruka Tekbileka u sarajevskoj Vijećnici.

Zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života BiH imale su priliku uživati u jedinstvenim kompozicijama autora i muzičara koji inspiraciju za svoja muzička djela nalazi u sufijskoj muzici. Svojim kompozicijama "Why” (Zašto), “Whirling Dervish”(Ples derviša), “Hasret” (Čežnja) i mnogim drugima predočio je svu raskoš zvuka i kompozicije uz virtuozne izvedbe na orijentalnim instrumentima poput naj, zurne, oud i baglama. 

Tekbilek je turski kompozitor s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, s prepoznatljivim muzičkim stilom, a njegove jedinstvene kompozicije i muziciranje privukle su pažnju poznatih svjetskih muzičara i producenata poput Briana Keanea s kojim je sarađivao na cijelom nizu projekata.

Na koncertu u Sarajevu nastupio je s pratećim ansamblom muzičara iz pet zemalja, saopćeno je iz Instituta, koji je osnovan u cilju promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na Dječijem festivalu u Zenici očekuje se više od 6.000 učenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'