Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 12:43 |

Udruženja žrtava: Nova Strategija za procesuiranje ratnih zločina nedefinirana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida smatra da je Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini isti dokument kao i Strategija za procesuiranje ratnih zločin iz 2008. godine, s jedinom promjenom roka važenja, te da su sve drugo, kao i u Strategiji iz 2008. godine, nejasne, nedefinirane i oprečne informacije.

Ističu da je i ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda u odgovoru na zahtjev za Mišljenje na Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločin potvrdio da su informacije nejasne i nedefinirane.

Dodaju da je većina ministara iz Vijeća ministara BiH, kao i nevladine organizacije uputilo niz kritika i konkretnih prijedloga kako bi strategija bila realno provodiva, međutim, dodaju da se ministar pravde BiH Josip Grubeša potpuno oglušio na sve prijedloge iz njemu poznatih razloga.

Smatraju da je usvajanje Revidirane strategije bez jasno definisanih pravila samo 'kupovina vremena', kako bi se nastavilo s praksom koje je bila i sa Strategijom iz 2008. godine, za koju i ministar Grubeša tvrdi da nije dala rezultate.

- Kada već toliko brinete o pravdi za žrtve, zašto ste oslobodili, odnosno pustili na slobodu u Republiku Hrvatsku presuđenog ratnog zločinca i silovatelja Marka Radića, zvanog Mak - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Izrada Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH do 2027. godine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo