Kultura     | 18.10.2019. 13:35 |

Filmski centar Sarajevo nastavlja digitalizaciju filmskog blaga BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Filmski centar Sarajevo, kao vlasnik najvećeg kataloga domaćih filmskih sadržaja u BiH, nastavlja proces digitalizacije klasika bh. filma, a u okviru akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH".  

Tako je u novom ciklusu digitalizacije započeta i nalazi se u završnoj fazi obrada šest klasika bh. filma koji predstavljaju dio prošlosti BiH, ali i nekadašnje jugoslavenske kinematografije, a tu su i naslovi koji imaju veliki fimski i kulturološki značaj za čitavu zajednicu, a prije procesa digitalizacije bili su u vrlo lošem tehničkom stanju, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Proces digitalizacije obuhvata sljedeće dugometražne igrane filmove: "Kapi, kapi, ratnici" (1962) u režiji Živojina Pavlovića, "Ram za sliku moje drage" (1968) režija Mirza Idrizović, "Mali vojnici" (1968) režija Bata Čengić, "Dan duži od godine" (1971) režija Tori Janković, "Ljubav i bijes" (1978) režija Bakir Tanović i "Miris dunja" (1982) režija Mirza Idrizović.

U narednom periodu, kako je najavljeno, Filmski centar Sarajevo planira da, putem specijalnih kino projekcija i prikazavanja s partnerskim tv stanicama, prezentira digitalizirane kopije široj javnosti u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Forto: Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti ulažu u digitalnu infrastrukturu

Prvi korak prema digitalizaciji Federalnog ministarstva trgovine

Mesihović: Započeli smo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'