Svijet     | 18.10.2019. 13:44 |

Gorbačov pozvao Washington i Moskvu na hitni razgovor o kontroli naoružanja

FENA Internet

MOSKVA, 18. oktobra (FENA) - Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski čelnik, upozorio je u petak da svijet ide u pravcu opasne ere militarizirane politike i apelovao je na Moskvu i Wahington da hitno sjednu za pregovarački stol radi razgovora o kontroli naoružanja.

Gorbačov, čiji su napori na kontroli naoružanja i prodemokratske reforme u 1980-im godinama pomogle u okončanju Hladnog rata, dao je te komentare za dnevne novine Izvestija, dva mjeseca nakon propasti istorijskog nuklearnog sporazuma koji je on potpisao u 1987.

- To su opasni trendovi - svi su nam pred očima. Ja bih izdvojio dva - to su zanemarivanje međunarodnog prava i militarizacija svjetske politike - izjavio je  Gorbačov

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa i zvanično se povukla iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), optužujući Moskvu da ga je prekršila, i potom je testirala projektil koji je bio zabranjen u okviru sporazuma.

Moskva negira da je prekršila sporazum, ali je predsjednik Vladimir Putin izjavio da Rusija nema druge opcije nego da proizvodi projektile koji su zabranjeni sporazumom kako bi zaštitila vlastitu sigurnost.

Posljednji veliki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država, novi START, trebao bi isteći u 2021. Sporazum limitira broj strateških nuklearnih bojevih glava koje mogu razmjestiti dvije najveće nuklearne sile. 

Putin je izjavio da je Moskva spremna da produži taj sporazum, ali se požalio na, kako navodi, američko odbijanje da se angažuje u razoružanju. Američki zvaničnici tvrde da mogu zamijeniti taj sporazum novim nakon njegovog isteka. 

Gorbačov (88), izjavio je da je propast sporazum INF učinila još urgentnijom potrebu za novim razgovorima SAD i Rusije. Iako Gorbačov nema direktnog uticaja u Washingtonu i Moskvi, njegovi stavovi još imaju izvjesnu težinu među nekim tvorcima politike, uzimajući u obzir njegovu ulogu u pomaganju u mehanizmu globalne kontrole naoružanja.

- Ispostavilo se da je taj sporazum najbitniji stup strateške stabilnosti. Trebamo razgovarati kako njegovo ukidanje ne bi pojačalo prijetnju rata - izjavio je Gorbačov, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Putin: Ruski gubitak povjerenja u Zapad otežao bi postizanje rješenja ukrajinskog sukoba

Beth Van Schaack: SAD pomno istražuju navode o kolektivnim ubistvima ruskih vojnika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu