Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 13:20 |

Podrška u rješavanju problema prisustva napuštenih pasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Osim brojnih programa koji se provode na oko 68 posto teritorije Bosne i Hercegovine, Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je tokom prethodnih godina u više navrata podržalo aspekt vezan za zakonsko, humano i trajno rješavanje problema napuštenih pasa i u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, saopćio je Dogs Trust.

Dio ovog projekta se odnosi i na aktivnost izrade planova upravljanja populacijom pasa, koja je utemeljena na angažmanu predstavnika lokalnih zajednica na sagledavanju problema u vezi s populacijom pasa, a potom i na izradu plana upravljanja populacijom pasa, humanog i po mjeri lokalnih zajednica.

Problem napuštenih pasa uzrokovan je neodgovornim vlasništvom i nedostatkom sistemskog uvezivanja i provođenja zakonskih mjera kako bi se djelovalo i na posljedicu eskaliranog problema i na njegov uzrok te tako došlo do trajnog rješenja da zajednica bude sigurna i sretna, a psi adekvatno zbrinuti.

S obzirom na zajednički cilj ovog razvojnog aspekta ILDP-a i Fondacije Dogs Trust, koji je i uslov za integraciju BiH u Evropsku uniju, Predstavništvo Fondacije je od 2015. do 2019. godine osiguralo podršku u više regija ILDP aktivnosti.  Stručna obuka u humanom hvatanju pasa provedena je u Sanskom Mostu, Ključu, Jajcu i Trebinju, a u Loparama dodatno i usavršavanje veterinarskih stručnjaka kroz Program koji Dogs Trust provodi u saradnji s Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Predstavništvo je u Rogatici provelo aktivnosti ovog razvojnog programa prezentacijama o efikasnom, zakonskom i humanom sistemu za upravljanje populacijom pasa, kao i o važnosti edukacije najranjivije grupe društva, djece, o sigurnosti u kontaktu s psima i u blizini pasa te o važnosti odgovornog vlasništva.

Ove godine provedena je i zajednička kampanja „Da ne potrošite novce, a da su na broju ovce“ namijenjena edukaciji ruralnog stanovništva o važnosti sterilizacije pasa. Saradnja je rezultirala i uključivanjem lokalnih vlasti u Trebinju u Dogs Trust Program tehničke pomoći lokalnim vlastima, a potom i u programe masovne sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa te edukacije školske djece koje Fondacija kreira, koordinira i finansira potpuno.

Fondacija Dogs Trust vjeruje da psi mogu biti sretni samo ako je i zajednica sretna te da se to može postići samo  progresivnim, efikasnim i humanim sistemom za upravljanje populacijom pasa, koji uvezuje relevantne zakonske mjere, a koje mogu uspostaviti samo odgovorne vlasti, kao i osigurati njihovo provođenje.

Fondacija Dogs Trust i druge organizacije kao što je UNDP, koje finansiraju i osiguravaju provođenje vrijednih i društveno korisnih programa, značajno pomažu u ovome, ali ovi programi mogu biti maksimalno iskorišćeni i pružiti velike uštede za javni budžet jedino ako postoji inicijativa odgovornih vlasti da se problem riješi efikasno, zakonski, humano i trajno.

Dogs Trust u BiH, sa svojih sedam programa koje kreira, koordinira i potpuno finansira, a provode se uz angažman i u saradnji s lokalnim partnerima te uz odobrenje relevantnih institucija, u posljednjih sedam godina daje značajan doprinos u rješavanju problema napuštenih pasa, sad već na skoro 2/3 teritorije zemlje te planira nastaviti podršku u skladu sa svojom misijom i dostupnim sredstvima. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Fondacija Dogs Trust BiH organizirala veliko druženje u Mostaru

Ministarstvo privrede KS primilo istraživače angažiranih od Dogs Trusta iz Velike Britanije

Dogs Trust – podrška samo regijama s proaktivnim lokalnim vlastima

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!