Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 13:36 |

Papa Franjo razriješio službe pomoćnog biskupa Pere Sudara

FENA Cvita Kusić

VATIKAN, 18. listopada (FENA) - Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe koje je zamolio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, izvijestio je u petak tiskovni ured Svete Stolice.

 Mons. Pero Sudar rođen je 3. srpnja 1951. u Barama, općina Konjic, župa Solakova Kula u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu pohađa u Barama i Seonici, a gimnaziju kod Isusovaca u Zagrebu i Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij završava u Sarajevu, gdje je 29. lipnja 1977. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon jednogodišnjega pastoralnog iskustva u župi Komušini upućen je na studij kanonskoga prava u Rim. Tijekom šestogodišnjeg studija u Rimu na Papinskim sveučilištima Gregorijana i Urbanijana doktorirao je iz kanonskog prava na temu Pojam fizičke osobe u zakonodavstvu Crkve te završio studij ateizma i Rimske Rote.

 Po povratku u Sarajevo, u jesen 1985., povjerena mu je služba sudskog vikara i člana Ordinarijata. U ljetnom semestru 1986. počinje predavati na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a u jesen 1989. izabran je za dekana i rektora Vrhbosanske katoličke bogoslovije. U tome razdoblju u domaćim i stranim časopisima i knjigama povremeno objavljuje radove s područja pravne tematike i pedagogije.

 Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je 10. svibnja 1993., a posvećen je tijekom rata u katedrali u opkoljenom Sarajevu 6. siječnja 1994. U Biskupskoj konferenciji BiH vršio je službu generalnog tajnika, predsjednika komisije "Pravda i mir" i Komisije za odnose s državom BiH, a bio je i predsjednik Katehetskoga vijeća i Nadzornoga vijeća Caritasa BiH.

 Predsjednik je Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu i Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu BK BiH. S ciljem pomoći i materijalne obnove Nadbiskupije, već tijekom rata i poraća uspostavlja veze i sklapa partnerstva između stotinjak biskupija i župa u inozemstvu i porušenih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. U svojstvu promicatelja projekta "Škola za Europu" godinama skrbi za obnovu i gradnju potrebnih objekata i organizira djelovanje katoličkih školskih centra na području Nadbiskupije, javila je KTA.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo