Svijet     | 18.10.2019. 13:20 |

Sukobi sigurnosnih snaga i kartela Sinaloa, potraga za El Chapovim sinom

FENA Internet

CULIACAN, 18. novembra (FENA) - Intenzivna pucnjava s teškim naoružanjem i paljenjem vozila, rezultirala je  blokadom puteva i  paralizirala je prijestolnicu meksičke države Sinaloa u četvrtak navečer nakon što si sigurnosne snage locirale jednog od sinova Joaquina "El Chapo" Guzmana kojeg SAD traže zbog trgovine drogama.

Meksički ministar sigurnosti Alfonso Durazo rekao je da su 30 pripadnika Nacionalne garde i vojske patrolirali Culiacanom kada je na njih pucano iz jedne kuće. Odbili su napad i u kući je pronađen Ovidio Guzman Lopez. 

Kuća je, zatim, opkoljena teško naoružanim pripadnicima kartela koji su bili brojčano nadmoćniji, pa su sigurnosne snage bile prisiljene da suspendiraju operaciju. Nije rečeno da li je Ovidio Guzman uhapšen ili oslobođen.

- S ciljem očuvanja javnog reda i mira  sigurnosni zvaničnici odlučili su obustaviti operaciju - rekao je Durazo, prenosi AP.

José Luis González Meza, advokat El Chapove porodice, izjavio je agenciji AP da je Guzmanova porodica  rekla da je "Ovidio živ i slobodan", ali da nema više detalja o onome što se dogodilo.

Ovidio nije bio jedan od najpoznatijih sinova meksičkog narko bosa u zatvoru - Iván Archivaldo Guzmán i Jesús Alfredo Guzmán poznati su pod imenom "los Chapitos" ili "mali Chaposi", a vjeruje se da trenutno upravljaju kartelom Sinaloa u ime svog oca zajedno s Ismaelom "El Mayo" Zambada.

Ovidia Guzmána je 2018. godine porota u Washingtonu osudila za navodnu trgovinu kokainom, metamfetaminom i marihuanom zajedno s njegovim četvrtim bratom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SAD i Meksiko postigli dogovor da granični prelazi ostanu otvoreni

Biden i Obrador razgovarat će o fentanilu, migrantima...

Broj poginulih od oluje Otis u Meksiku porastao skoro na stotinu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom