Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 16:49 |

FZAP - Uključiti Zavod u rješavanje okolinskih pitanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - U vezi s ispitivanjima mulja sa postrojenja otpadnih voda u Mostaru, Federalni zavod za agropedologiju (FZAP) predložio je da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvoji Izvještaj i obaveže Zavod da se, putem Federalnog munistarstva za okoliš i turizam, uključi u rješavanje okolinskih pitanja, a u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima.

Iz Federalnog zavoda za agropedologiju saopćeno je da im je namjera bila da im se omogući uspostavljanje sistema monitoringa na svim zemljištima (urbano, građevinsko, industrijsko, šumsko i ostalo), a ne samo na poljoprivrednom za što su direktno nadležni, jer je i to jedna od obaveza u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Osim toga, smatraju da je problem deponovanja otpada u našim uslovima sve više izražen iz razloga što sanitarne deponije u Federaciji BiH kao što su Uborak-Mostar, Smiljevići u Sarajevu pa i neke druge, u ovoj situaciji ne daju adekvatna rješenja.

Ističu da je problem u tome što su one u zoni individualne stambene gradnje i što nije lako niti jednostavno staviti pod kontrolu procese razlaganja i humifikacije organske materije te hlapljenja i isparavanja štetnog otpada usljed uticaja atmosferilija, a što kao nus pojavu imaju smrad, gušenje, te razne vidove oboljenja okolnog stanovništva.

- U našim nastojanjima da pomognemo imamo namjeru izraditi kartu pogodnosti zemljišta za definisanje lokacija pogodnih za gradnju deponija na osnovu opštih, hemijskih i fizičkih svojstava tla, reljefskih oblika i formi terena, pejzaža i krajobraza - navedeno je u saopćenju.

Tom kartom bila bi izvršena semaforizacija zemljišnog prostora na tri kategorije kao što su: nepogodno (crvena zona), umjereno (žuta zona) i pogodno (zelena zona) i to isključivo na egzaktnim ispitivanjima uz upotrebu GIS tehnologija.

- Uzimajući u obzir činjenice da je sve veći problem zaštite okoliša, u svijetu i na teritoriji FBiH, te nepostojanja ustanove koja vrši analize u vezi zaštite zemljišta koja obuhvataju okolinski aspekt, smatramo opravdanim da je u opštedruštvenom interesu, odnosno interesu institucija (Vlade) Federacije BiH, tako i javnom interesu svih građana FBiH, da Federalni zavod za agropedologiju bude ovlašten za vršenje svih analiza iz aspekta okoliša i da se adekvatno opremi i osposobi u izvršavanju tih obaveza - saopćeno je iz Zavoda. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo