Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 16:26 |

U Travniku predstavljene četiri slikovnice za predškolski i školski uzrast

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 18. listopada (FENA) - Slikovnice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, čiji su autori književnik Rusmir Agačević i akademski kipar Dejan Pranjković, predstavljene su u Travniku.

Na promociji, na koju su pozvani učenici prvih razreda osnovnih škola, kao i djeca iz predškolskih ustanova, književnik Rusmir Agačević predstavio je slikovnice "BON-TON za đake prvake - O lijepom ponašanju", "Potomci zmajeva iz naših krajeva - Priče o domaćim životinjama", "Bez alata nema zanata - O raznim zanimanjima" i "Vilenjaci dobri znanci - O zaštiti čovjekove okoline".

Agačević je za iduću godinu najavio 20 novih slikovnica, te je govorio o zanimanju pisca, istaknuvši da je to "jedino zanimanje za koje ne postoji škola, nego se za njega rodiš".

- Postoji nekoliko zanimanja na svijetu bez kojih se ne bi moglo živjeti, poput učitelja i ljekara. Međutim, kad ne bi bilo pisaca život bi nam bio tužan i ružan, jer, zamislite, kako bi bilo bez knjiga i slikovnica, pjesama, pozorišta i kina. To bi bilo baš neobično, a sve to pisac radi - kazao je Agačević.

Izdavač slikovnica je kompanija Print-GS d.o.o. Travnik u kojoj se, sredinom 2016. godine, razvila ideja za razvoj programa za djecu predškolskog uzrasta, a podrška projektu dobivena je apliciranjem na projekt "Challenge to challenge", koji realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, uz potporu Švedske.

Kako bismo pomogli djeci da se razviju u zdrave i sretne osobe osmislili smo slikovnice, slovarice, memo igre za predškolski uzrast, a koje su, ujedno, i praktični priručnici. Vjerujemo u uspjeh naše ideje, prvenstveno zato što znamo da realiziramo korisnu ideju za dobrobit naše djece i svih narednih generacija koje nam dolaze i na kojima budućnost ostaje, naveli su izdavači.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'