Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 19:13 |

Izetbegović: Okončati aktivnosti na formiranju PSBiH (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu usvojilo dokumente koji će omogućiti da se ustroji kompletna struktura ove stranke u narednih nekoliko mjeseci, a u osvrtu na aktuelna politička dešavanja u zemlji istaknut je zahtjev da se okončaju aktivnosti na formiranju Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

- U vezi s aktuelnim pitanjima SDA je ponovila zahtjev da se konačno ustanove komisije i da se završi formiranje PSBiH - istaknuo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice.

Podsjetio je u tom kontekstu da su ogromna sredstva 'na čekanju', upozoravajući kako izostanak aktivnosti na tom planu predstavlja antidejtonsko, protuustavno i protuzakonito djelovanje, kažnjivo po članu 220. Krivičnog zakona BiH.    

Predsjedništvo SDA je pozdravilo spremnost HDZ-a BiH da se odnosi dodatno popravljaju, te u tom pogledu očekuje da se konkretno djeluje te deblokira proces vlasti na nivou Federacije BiH u skladu s izbornim rezultatima od prije godinu dana.

- Također, očekujemo od njih (HDZ-a BiH) da najavljeni materijal koji se odnosi na Izborni zakon ne bude nikako u koliziji sa mišljenjem Evropske komisije, posebno s presudama Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci i ostalim apelacijama - kazao je Izetbegović, odgovarajući na novinarske upite, odnosno sumirajući rezultate prve sjednice Predsjedništva SDA za mandatni period 2019-2023. godina, a nakon kongresa te stranke održanog 14. septembra.

Podsjetio je da bi sastanak s HDZ-om trebao uslijediti 28. oktobra.

Na dodatni upit ima li pomaka u razgovoru sa SNSD-om, Izetbegović je kazao „da su bili neki sastanci u samom Predsjedništvu, ali da još nema pravog pomaka“.

Kada se radi o migrantskoj krizi i institucionalnom odgovoru na te izazove, lider SDA  je upozorio kako prijeti da se ta kriza pretvori u humanitarnu katastrofu kada prođu topli dani.

- Treba brzo djelovati i Evropska unija i organi u BiH. To ne može i ne smije biti samo problem Unsko-sanskog kantona, općine Bihać, odnosno općina sa bošnjačkom većinom. Taj se pritisak mora rasporediti na cijelu Bosnu i Hercegovinu - poručio je Izetbegović.   

Odgovarajući na upit u vezi s izostankom dogovora evropskih zvaničnika oko Sjeverne Makedonije i Albanije (u vezi s integracijskim procesom), te kakva je to poruka za zemlje zapadnog Balkana, Izetbegović je ocijenio da se radi o deprimirajućoj poruci.

- Stalno su im puna usta kako treba završiti proširenje i kada dvije zemlje naprave značajne iskorake u pogledu zahtjeva EU-a, onda nema konsenzusa i to je loša poruka - zaključio je Izetbegović, istaknuvši, istovremeno, kako će Bosna i Hercegovina nastaviti ulagati napore na evroatlantskom putu.    

Predsjedništvo SDA je, osim aktuelnih političkih dešavanja u zemlji, razmatralo i  donijelo odgovarajuće odluke u vezi s organizacijom i načinom rada Organizacije žena i Asocijacije mladih SDA.

Inače, Predsjedništvo SDA broji 31 člana, a čine ga predsjednik, devet potpredsjednika, generalni sekretar, predsjednici Senata, Asocijacije mladih i Asocijacije žena SDA, te još 17 članova koji su izabrani na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Stranke.

Pored predsjednika Bakira Izetbegovića, potpredsjedika Šefika Džaferovića, Edina Ramića, Denisa Zvizdića, Šemsudina Dedića, Safeta Softića, Melike Mahmutbegović, Adila Osmanovića, Asima Sarajlića i Mirsada Zaimovića, te generalnog sekretara SDA Halida Genjca, predsjednika Senata SDA Nedžada Brankovića, predsjednice Asocijacije žena SDA Senije Bubić i predsjednika Asocijacije mladih SDA Salke Zildžića, u Predsjedništvo SDA su glasovima Glavnog odbora izabrani Aljoša Čampara, Senad Bratić, Alma Čolo, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Emir Hadžihafizbegović, Elvir Hadžiomerović, Sanjin Kodrić, Čedomir Lukić, Dževad Mahmutović, Nermin Mandra, Admir Mulaosmanović, Fadil Novalić, Ramiz Salkić, Ivica Šarić, Denijal Tulumović i Haris Zahiragić.

Pogledajte http://fena.ba/video/3535

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zcOgI1uNzCfsU0ODNDG92jXo8iL11Y7X?usp=sharing 

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'