Svijet     | 18.10.2019. 20:00 |

Turska postavlja posmatračka mjesta na sjeveroistoku Sirije

FENA Internet

ISTANBUL, 18. oktobra (FENA) - Turska će postaviti desetak posmatračkih mjesta na sjeveroistoku Sirije, rekao je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, insistirajući da se planirana "sigurna zona" proširi znatno dalje nego što su američki zvaničnici rekli da je obuhvaćena krhkim sporazumom o prekidu vatre.

Manje od 24 sata nakon što je pristao na petodnevno primirje kako bi se omogućilo kurdskim snagama vrijeme da se povuku, Erdogan je istakao ambiciju Ankare da uspostavi prisustvo duž 300 kilometara teritorije na granici s unutrašnje strane Sirije.

Na samoj granici moglo se čuti granatiranje u blizini sirijskog grada Ras al Aina u petak ujutro, unatoč sporazumu postignutom u četvrtak, a glasnogovornik kurdskih snaga rekao je da Turska krši primirje, napadajući u civilne ciljeve u gradu.

Izvještači Reutersa na granici rekli su da je bombardiranje prestalo oko ponoći, a američki zvaničnik rekao je da je većina sukoba prestala, mada će "trebati vremena da se stvari potpuno smire".

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da je razgovarao s Erdoganom koji mu je rekao da je na sjeveroistoku Sirije došlo do "manjeg" snajperskog i minobacačkog napada uprkos primirju, ali da je situacija brzo dovedena pod kontrolu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!