Sport     | 18.10.2019. 20:16 |

Izvršni odbor NSBiH podržao Prosinečkog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. okotbra (FENA) - Izvršni odror Nogometnog saveza Bosne i Heregovine na današnjoj hitnoj  sjednici podržao je selektora Roberta Prosinečkog, iako se reprezentacija BiH kroz kvalifikacije nije uspjela plasirati na Euro 2020.  

Nakon što su članovi Izvršnog odbora u protekla tri dana nekoliko puta razgovarali s Porsinečkim, odlučeno je da hrvatski stručnjak ostane na kormilu bh. reprezentacije. 

U saopćenju iz NSBiH se navodi da su razgovorima prisustvovali i predstavnici Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetnik Izvršnog odbora NSBiH Zvjezdan Misimović.

Prošlog mjeseca Izvršni odbor NSBiH, je na sjednici održanoj 10. septembra, donio jednoglasnu odluku kojom je dao punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom u daljem radu.

- Analize koje su tada dostavljene od Tehničkog komiteta su pokazale da su šanse za direktan plasman na EURO 2020. minimalne. Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NSBiH je dao zadatak selektoru i stručnom štabu da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u martu 2020. godine. Poduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za oktobarski ciklus kvalifikacija, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je došla utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou dvije utakmice u tri dana - navodi se u saopćenju.  

Zaključeno je da selektor Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama, kao i utakmicu baraža koja će biti odigran u martu 2020. godine.

Za realizaciju i izvršenje plana zadužuje se Odbor za posredovanje i savjetovanje IO NSBiH i savjetnik Zvjezdan Misimović. U provođenju tih aktivnosti, a za realizaciju istih, zadužuje se Tehnički komitet IO NSBiH.

Na sjednici je data puna podrška članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetniku Zvjezdanu Misimoviću za izvršenja zadatka realizacije plana priprema posljednih kvalifikacionih susreta u novembru, te za utakmice baraža u martu 2020. godine. 

Plan selektora Prosinečkog će biti dostavljen IO NSBiH, zajedno s dokumentom o stručnoj procjeni kvalitetne realizacije istog, s jasnim i konkretnim zadatkom kako ostvariti željeni cilj, plasman na EURO 2020, navodi se u saopćenju iz NSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo