Svijet     | 19.10.2019. 10:55 |

T. Reuters i OpenLaw koriste blockchain tehnologiju za automatizaciju dokumenata

FENA Saopćenje

LONDON, 19. oktobra (FENA) – Medijski konglomerat Thomson Reuters i projekat OpenLaw istražuju budućnost pravnih dokumenata vrhunskom potvrdom koncepcije koja kombinuje pametne dokumente koje pokreće blockchain tehnologija i automatizaciju dokumenata.

Thomson Reutersov pametni sistem za automatizaciju dokumenata Contract Express predstavlja vodeće rješenje za efikasnu izradu najsavremenijih, dosljednih i tačnih pravnih dokumenata. OpenLaw je razvio prvi decentralizovani peer-to-peer protokol za izradu pravnih sporazuma. Kombinovanjem ove dvije mogućnosti otvara se nova mogućnost kreiranja pravnih dokumenata sa znatno moćnijim i jedinstvenim funkcijama, zajedno sa vrhunskom efikasnošću i sigurnošću, navodi se na stranici medijskog konglomerata Thomson Reuters.

Prvobitna potvrda koncepcije pokazuje kako Contract Express može biti korišten za pravljenje ugovora prema standardima kompanije Practical Law, koja radi u sklopu Thomson Reutersa, i da pretvori određene odredbe ugovora u pametne ugovore koje treba prebaciti na blokchain Ethereum koristeći OpenLaw protokol. Efikasnost i sigurnost takvih pametnih ugovora omogućava plaćanje u realnom vremenu i brzu provedbu finansijskih transakcija, omogućuvajući transformaciju finansijske i komercijalne industrije.

- Ova potvrda koncepcije pokazuje kako korisnici mogu ubaciti blockchainom omogućene odredbe pametnog ugovora u u šablon bilo kojeg pravnog dokumenta koji se napravi sa Contract Expresson, uključujući mnoge automatizovane standardne dokumente dostupne iz kompanije Practical Law. A sam proces je lagan i intuitivan do te mjere da pravnicima neće trebati specijalizovana tehnička ili blockchain ekspertiza za stvaranje pametnih ugovora. To predstavlja početnu tačku za daljnje napore kako bi se tehnologija blockchain i pametni ugovori učinili pristupačnijima u svakodnevnoj pravnoj industriji - rekao je Andy Wishart, voditelj za izradu alata i rješenja za produktivnost u Thomson Reutersu.

- Spajanjem OpenLaw i ContractExpressa pokazali smo da tehnologija pametnih ugovora može biti integrirana u alate za automatizaciju koje pravnioci koriste u današnjem vremenu. Time se otvara mogućnost za pravnike da kapitaliziraju buduće benefite pravnih ugluga omogućenoh putem blockchain tehnologije, a potvrda koncepcije predstavlja prvi korak u istraživanju o tome kako pametni ugovori zasnovani na blockchainu mpogu biti primijenjeni u punoj komercijalnoj transakciji - kazao je Aaron Wright, suosnivač OpenLawa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučević demantirao navode Reutersa da je Srbija prodavala oružje Ukrajini

Web3 i blockchain u fokusu nove znanstvene konferencije u INTERA TP-u

Reuters povukao vijest o zabrani ulaska turskih državljana u sedam zemalja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom