Svijet     | 19.10.2019. 13:03 |

Barcelona - Više od 50 privedenih nakon jučerašnjih nemira

FENA Internet

BARCELONA, 19. oktobra (FENA) - Više od 50 ljudi privedeno je od petka u cijeloj španskoj autonomnoj regiji Katalonije, nakon što je generalni štrajk prerastao u javne nemire i sukobe s policijom, saopćile su u subotu lokalne policijske službe.

Prema katalonskim autonomnim policijskim snagama Mossos de Escuadra, tokom petka i noći na subotu slobode su lišene ukupno 54 osobe, dok je 18 policajaca zadobilo povrede.

Regionalne medicinske službe saopćile su da su samo u Barceloni 152 osobe dobile hitnu medicinsku pomoć, od kojih je 50 prebačeno u bolnicu, prenio je Sputnik.

Generalni štrajk u Kataloniji počeo je u petak i odmah je prerastao u javne nemire, sa epicentrom u glavnom gradu Katalonije - Barceloni. Demonstranti su blokirali ceste, čupali ulične znakove, razbijali prozore obližnjih trgovina i na kraju se sukobili s policijom u blizini zgrade Nacionalne policije.

Bacali su cigle, flaše, petarde i druge predmete na policiju i palili kartonske kutije. Policija je morala ispaliti gumene metke i suzavac da ih suzbije. Kada su demonstranti zapalili nekoliko barikada, policija je morala upotrijebiti vodene topove.

Nemiri u Kataloniji počeli su još u ponedjeljak. Masovne demonstracije su nastale nakon odluke španskog Vrhovnog suda da osudi devet katalonskih političara, koji su sudjelovali u organizaciji referenduma za nezavisnost 2017., na od devet do trinaest godina zatvora pod optužbom za potkopavanje vlasti i još troje na novčane kazne zbog neposlušnosti. Kasnije tog dana, sud je izdao evropske i međunarodne potjernice za bivšim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Xavi hvali rivala iz Madrida prije Clasica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu