Bosna i Hercegovina     | 19.10.2019. 14:58 |

Brčaci prenose iskustva i znanja za organizaciju rada Centra za mlade Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 19. oktobra (FENA) - Centar za omladinski razvoj „PRONI“ iz Brčko distrikta BiH, u sklopu projekta “BHRI093 - Where Youth isn’t Wasted on the Young: Zenica Youth Center“, održao je danas i treći modul obuke za predstavnike omladinskih organizacija u Zenici.

Partner u tom  projektu, koji podržava IOM BiH – BHRI inicijativa, je zenička organizacija „Reaktiv“, koja je s Gradskom upravom Grada Zenice potpisala ugovor o otvaranju Centra za mlade.

- Naš je zadatak da, kroz pet modula obuke, na ove mlade ljude i predstavnike omladinskih organizacija, prenesemo naša iskustva i znanja stečena pri otvaranju Omladinskog centra u Brčko distriktu BiH, i pokušamo kreirati radni prostor za mlade u Zenici - kazao je generalni menadžer brčanskog udruženja „PRONI“ Jasmin Jašarević.

On dodaje kako je cilj pomenute obuke standardizacija rada te kreiranje tabele za praćenje kvalitete rada u zeničkom Centru.

- Kroz prethodna dva modela izvršili smo analizu i prepoznali sve aktere u Zenici i Federaciji Bosne i Hercegovine koji mogu pomoći u radu ovog centra.

U naredna dva modela obuke, fokusirat ćemo se na izradu seta standarda te plana rada, jer omladinski rad treba da bude i planirana aktivnost - napominje Jašarević, koji dodaje kako i oni imaju šta naučiti od svojih domaćina.

Velika je stvar, kaže Jašarević, što je Grad Zenica, a upravo na inicijativu „Reaktiva“, dodijelio prostor za rad omladinskih organizacija.

-Prostor smo zatekli u neuslovnom stanju, ali smo uz podršku Grada, zatim još nekih drugih organizacija te volonterskim radom naših i članova partnerskih organizacija, uspjeli da osposobimo i uredimo salu za sastanke te prostoriju za „Reaktiv“.

U planu je da osposobimo i ostale prostorije, jer u Centru će djelovati još pet omladinskih organizacija - kazala je članica „Reaktiva“ Ilma Hanjalić.

Ona najavljuje da će uskoro biti raspisan i javni poziv za odabir tih pet organizacija, koje će dobiti prostor za rad u Centru za mlade Zenica, u kojem će pomenute organizacije pružati razne edukacijske i rekreativne sadržaje, namijenjene isključivo potrebama mladih Zeničana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije