Magazin     | 21.10.2019. 08:12 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. listopada (FENA) - 

- 1520. Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Riječ je o najvećem i najvažnijem prirodnom prolazu između Atlantskog i Tihog oceana.

- 1772. Rođen Samuel Taylor Coleridge, engleski pisac i mislilac koji je izvršio golem utjecaj na moderne kritičarske škole angloameričke književnosti. Njegova cjelokupna duhovna akcija težila je utopističkoj sintezi znanosti, umjetnosti, religije i politike.

- 1833. Rođen Alfred Bernhard Nobel, švedski industrijalac i pronalazač. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo. Nakon njegove smrti utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodijeljene su prve nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

- 1879. Thomas Edison izvršio je u laboratoriju u New Jerseyju probu svog najnovijeg izuma - sijalice s grafitnim nitima.

- 1917. Rođen John Dizzy Gillespie, američki trubač, pjevač, skladatelj i voditelj orkestra, jedan od najboljih trubača i improvizatora u povijesti jazza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju bi-bap glazbe.

- 1945. Francuskinje po prvi put izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene, 39 godina nakon Finske - prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

- 1959. Otvoren Muzej Guggenheim na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. 

- 1969. Umro Jean Louis Kerouac, američki pisac, poznat kao Jack Kerouac, najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. stoljeća.

- 1990. U Bejrutu je, zajedno s članovima obitelji, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera kršćanske zajednice u Libanu Dany Chamoun.

- 1991. Na osnovu odluke Predsjedništva SFR Jugoslavije jedinice JNA napustile Sloveniju.

- 2004. Umro Velimir Milošević, dječji pjesnik i nekadašnja zvijezda Jutarnjeg programa Radio Sarajeva.

- 2005. Umrla Shirley Horn, jazz-pjevačica i dobitnica nagrade Grammy, poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i virtuoznom sviranju na klaviru.

- 2011. Umro Antonio Cassese, talijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo. Bio je prvi predsjednik Kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 1993. do 1997. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!