Regija     | 21.10.2019. 10:12 |

Prijevremeni izbori u Sjevernoj Makedoniji 12. aprila

FENA Agencije

SKOPLJE, 21. oktobra (FENA) - Čelnici najvećih sjevernomakedonskih stranaka u nedjelju su se dogovorilli da će se prijevremeni izbori u Sjevernoj Makedoniji održati 12. aprila, nakon što članice Evropske unije nisu postigle saglasnost oko otvaranja pristupnih pregovora s tom državom.

Premijer Zoran Zaev rekao je sinoć poslije sastanka s predsjednikom Stevom Pendarevskim da su vodeće političke partije dogovorile da je datum za izbore koji najviše odgovara 12. april, osam mjeseci prije isteka četvorogodišnjeg mandata parlamenta.

"Datum kada će biti održani prijevremeni izbori je 12. april iduće godine", rekao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza i premijer Zoran Zaev poslije sastanka.

Prema dogovoru iz Pržina tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara iduće godine i Zaev treba tada da podnese ostavku.

On je rekao da je Socijaldemokratski savez predložio da se izbori održe 22. ili 29. decembra ali je opozicija naglasila da u takvim okolnostima nema 100 dana tehničke vlade, pa su se zajedno saglasili da izbori budu održani u aprilu, prenosi Beta.

Zaev je u subotu zatražio prijevremene izbore i izrazio svoje razočaranje što EU nije odobrila početak pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Xhaveri o očekivanjima nove Vlade u Sjevernoj Makedoniji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!