Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 11:58 |

Dodjela nagrada pobjednicima takmičenja 'Naši glasovi kroz pisanu riječ'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. oktobra (FENA) - Organizacija "People in Need" organizira dodjelu nagrada dobitnicima literarnog takmičenja "Naši glasovi kroz pisanu riječ" te druženje u mostarskom udruženju "Sunce", koje će biti upriličeno u srijedu, 23. oktobra, s početkom u 11 sati.

U okviru projekta "Naši glasovi - zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH" studenti s Univerziteta u Sarajevu pisali su članke za natječaj "Naši glasovi kroz pisanu riječ".

Članovi žirija, ugledni profesori s Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izabrali su četiri pobjednika - autora najboljih članaka o osobama s invaliditetom, njihovoj svakodnevnoj problematici i pravima osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Kao nagradu, autori će imati priliku da posjete Mostar, gdje će se upoznati i družiti sa samozastupnicima, osobama sa intelektualnim invaliditetom koji borave u dnevnom centru Udruženja Sunce, a zajedno s osobama o kojima su pisali. Nadalje, jedan samozastupnik će ih provesti kroz Mostar i pokazati im mostarske znamenitosti.

Osim takmičenja, u okviru projekta, studenti će provesti zajedničku akciju zagovaranja (samozastupnici i studenti) kako bi podigli svijest o pravima osoba s invaliditetom, a također podržali provedbu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti održavaju se u okviru projekta "Naši glasovi", koji provodi češka nevladina humanitarna i razvojna organizacija "People in Need" (PIN), a podržava Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike.

Projekt ima za cilj podizanje svijesti mladih ljudi, prvenstveno studenata, o potrebama i pravima osoba s invaliditetom, navode organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada TK - Za stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom 75 hiljada KM

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Delić: Želimo poslati poruku da osobe s invaliditetom zaslužuju isti status kao i svi drugi (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!