Ekonomija     | 21.10.2019. 13:04 |

Sarajevski festival turizma – U fokusu outdoor i avanturistički turizam (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - U fokusu ovogodišnjeg Sarajevskog festivala turizma, koji će biti održan od 23. do 25. oktobra u Centru Skenderija, bit će outdoor i avanturistički turizam kao jedan od najbrže rastućih vidova turizma u svijetu.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo kazao je na konferenciji za novinare da se radi o jednom od najdugotrajnijih sajmova u Sarajevu i BiH, te da će se ove godine predstaviti oko 70 izlagača iz BiH i inostranstva - turističke zajednice, hoteli, turističke agencije, parkovi prirode, prevoznici, restorani, proizvođači i trgovaci ugostiteljskom opremom, privredna udruženja i drugi.

- Prezentacije domaće i strane turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će biti ponuđen učesnicima i posjetiocima sajma - naveo je Kapo.

Azra Džigal iz Turističke zajednice KS je kazala da Kanton Sarajevo bilježi najveći broj turista u Federaciji BiH, a u narednom periodu želi postati mjesto gdje će se razmjenjivati iskustva, stvarati i sprovoditi nove ideje, dolaziti do umrežavanja, kako lokalnih tako i stranih partnera, struke, privatnog i javnog sektora.

Turistička zajednica KS razvoj turizma u narednom periodu želi proširiti iz gradske jezgre ka našim planinama i prirodi koja okružuje grad, te na taj način, kako je kazala Džigal, žele obogatiti turistički sadržaj i gostima ponuditi nezaboravna iskustva.

Sarajevski festival turizma i ove godine se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva. Meliha Redžić uime Grada Sarajevo iskazala je podršku svim aktivnostima i događajima koji se tiču promocije Sarajeva i bh. turizma.

Najavila je da će Grad Sarajevo na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Gradske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te niz drugih projekata.

Udruženje kuhara u BiH već treću godinu učestvuje na Sarajevskom festivalu turizma, a aktivnosti Udruženja u toku tri dana ovogodišnjeg festivala najviše će se bazirati na tradicionalnoj kuhinji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić kazao je da će na otvaranju Festivala biti pripremljena tarhana i to oko 1.500 porcija koje će biti podijeljene posjetiocima. Prvog dana Festivala tradicionalna jela pripremat će u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića.

Hodžić je dodao da će tokom Festivala među ostalim biti održano i takmičenje u poslastičarstvu, te predavanja i radionice sa stručnjacima iz naše i drugih zemalja.

Direktor Agencije "BH Passport" Sead Krupalija kazao je da Sarajevski festival turizma predstavlja važnu kariku u promociji turističke ponude cijele Bosne i Hercegovine. Osim toga, okupit će i ugledne naučne radnike iz oblasti turizma koji će putem različitih predavanja, panela upoznati turističke radnike s novim trendovima i tehnologijama iz ove oblasti, što predstavlja, kako je kazao Krupalija, idealan spoj nauke i prakse.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz na sajam je slobodan.

Pogledajte http://fena.ba/video/3539

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1s65u5u3Wtn8C4DzvAKK4DxboF14wRZOm?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom