Najave     | 21.10.2019. 13:02 |

U četvrtak predstavljanje knjige Mile Pešorde u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 21. listopada (FENA) - Knjiga akademika Mile Pešorde "Sloboda, mir meju nami" bit će predstavljena u četvrtak, 24. listopada, u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

U knjizi autor na 242 stranice i u pet cjelina govori o ubijenim hercegovačkim franjevcima, Međugorju, o hrvatskom jeziku, zločinima nad Hrvatima u posljednjih stotinjak godina i drugo.

Knjiga je skup Pešordinih kolumni koje su objavljivanje od 2007. do 2012. s tim da je uvodni tekst iz 1995. ("Svjetlost pamćenja"), dok knjiga završava "Sarajevskom deklaracijom o hrvatskom jeziku" iz 1971., a autor je jedan od tvoraca spomenute deklaracije.

"Ova knjiga je odličan pokazatelj i svjedok jednog za Hrvate, a i šire, burnog vremena. Pešorda ništa ne krije, otvoreno jasno i glasno govori. Ne boji se jer zna da govori ne iz mržnje nego iz ljubavi; ne govori radi sebe, nego radi istine. Njegove vrednote su jasne: ljubav za hrvatsku domovina, slobodu svog naroda i svakog pojedinca i svakog naroda", najavili su organizatori.

Pešorda je rođen u Grudama 15. kolovoza 1950. U Sarajevu je završio studij romanistike, a u Zagrebu i Parizu postdiplomske studije.

Istaknuo se kao pjesnik, književni prevoditelj, književni feljtonist, urednik, sveučilišni lektor, diplomat…

Pešorda se istaknuo i tijekom hrvatskog proljeća, a dobitnik je brojnih nagrada od 1972. do danas. Od 2017. je dopisni član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti sa sjedištem u Parizu.

O Pešordinoj knjizi govorit će premijer vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, književnica Anita Martinac, akademik Šimun Musa i sam autor. Moderirat će Željka Šaravanja, dok će Andrija Zeljko interpretirati ulomke iz knjige.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo