Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 15:23 |

Agović: BPK-a mora početi izmirivati obaveze po osnovu kredita MMF-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21.oktobra (FENA) – Revizorski izvještaj za 2018. godinu, ukazao je na neophodnost vraćanja kredita koji je Bosanskopodrinjski kanton (BPK) dobio od MMF-a 2009. godine - potvrdio je ministar za finansije BPK-a Mirsad Agović.

Po njegovim riječima, Vlada BPK nedavno je usvopjila Plan i program mjera za otklanjanje uočenih nepravilnosti i nedostataka u finansijskim izvještajima budžeta BPK-a za 2018. godinu, utvrđenih izvršenom revizijom od Ureda za reviziju institucija koji je dao „mišljenje s rezervom“.

„Vladi BPK se zamjera prvenstveno što kredit od MMF-a u iznosu od 8,7 miliona KM, nije vođen na pravilan način. Nisu evidentirane kratkoročne obaveze po osnovu kamata koje su bile i otplate glavnice u samom kreditu. Nažalost, to kreditno zaduženje je 2009. godine podignuto, kanton se zadužio tim sredstvima i nikad do danas nije uplaćen niti jedan fening po osnovu vraćanja“ - pojasnio je Agović.  

Dodao je da su ugovorima koje su 2009. godine potpisali tadašnji predstavnici BPK, jasno precizirane obaveze.

„Postoji obaveza odnosno mogućnost da Federacija sama, iz prihoda  koji su namjenjeni ovom kantonu, umanjuje ih za taj iznos i to je jedna opasnost za ovaj kanton. Mi ćemo morati jednim aktivnim odnosom prema ministarstvu finansija i Vladi FBiH, uraditi to da izvršimo reprogram tih obaveza, da rasteretimo ovaj budžet koji je i onako prilično opterećen tako da je sam finansijski rezultat ispao neadkvatan“ - kazao je Agović.

U skladu s mišljenjem revizora o budžetu BPK za prošlu godinu, Agović je naglasio da su utvrđene smjernice i prioriteti, te da Plan koji je usvojila Vlada, sadrži  31 mjeru koja se mora provesti, kako bi se stabiliziralo stanje u budžetu BPK.

„Primjedbi ima za postupanje po Zakonu o javnim nabavkama, zatim za nepostojanje interne revizije i sistema finansijskog upravljanja i kontrole, čemu smo mi odmah pristupili i pokrenuli procedure u tom pravcu“ - kazao je ministar finansija BPK-a.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Krišto-Iancu: Važnost suradnje institucija BiH i MMF-a u provođenju reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo