Svijet     | 21.10.2019. 16:27 |

Palestinci upozoravaju na izraelsku zaplijenu zemljišta na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 21.oktobra (FENA) - Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je osudilo izraelsku objavu da će zaplijenti gotovo 700 jutara palestinskog zemljišta u selu Qaryout, jugozapadno od grada Nablusa na Zapadnoj obali.

Zemljište koje je u riziku od zaplijene nalazi se u Zoni B i vjeruje se da je konfiskacija najavljena radi širenja obližnjeg naselja Eli, saopćili su lokalni izvori.

Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je to opisalo kao "najveću pljačku zemljišta i aneksiju velikih dijelova okupirane Zapadne obale".

Na osnovu prelaznog sporazuma iz Osla potpisanog između Palestinske oslobodilačke organizacije i izraelske vlade  1993., Zapadna obala je podijeljena u tri regije - Zonu A pod palestinskom kontrolom, Zonu B pod palestinskom i izraaelskom kontrolom, i Zonu C pod potpunom izraelskom kontrolom.

Ministarstvo je još upozorilo da Izrael "nastavlja da podriva sve šanse za ostvarivanje mira na osnovu dvodržavnog rješenja, produbljuje sistem apartheida u Palestini i transformira palestinske regije na Zapadnoj obali i izolirane zajednice okružene golemim okeanom naselja". 

Izraelska gradnja naselja smatra se jednom od ključnih prepreka mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo