Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 10:35 |

Ambasadorica Merdan razgovarala sa Johannesom Hahnom

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BRUXELLES, 22. oktobra (FENA) - Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU u Bruxellesu ambasadorica Emina Merdan susrela se jučer sa sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom sa kojim je razgovarala o posljednjim zaključcima Evropskog vijeća, kojima EU nije dala zeleno svijetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Naglašeno je da optimizam i uvjerenje u korist evrointegracijskih procesa u regiji ne treba izgubiti već raditi na njihovom jačanju.

Ambasadorica Merdan zahvalila je komesaru Hahnu za odlučnu i kontinuiranu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i EU perspektivi BiH i regije zapadnog Balkana.

Informirala ga je o posljednjim aktivnostima i odluci Vijeća ministara BiH o usvajanju Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Izvijestila je da se radi o sveobuhvatnom cjelodržavnom planskom dokumentu sa 729 planiranih mjera za provedbu 115 prioriteta, u čijoj izradi su učestvovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Bilo je riječi i o važnosti regionalne saradnje, susreta i dijaloga, koje komesar Hahn namjerava ohrabrivati i inicirati i u budućnosti.

 Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji s migrantima u BiH, naročito u smislu značaja efikasnog upravljanja migrantskom krizom u BiH, te nastavku dijaloga predstavnika Evropske komisije i BiH, započetog u julu ove godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'