Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 22.10.2019. 10:28 |

Islamsko bankarstvo u Norveškoj na osnovu iskustava iz BiH

FENA

OSLO, 22. oktobra (FENA) – U Norveškoj se radi na pokretanju banke koja bi djelovala na principa islamskog bankarstva, a po uzoru na iskustva iz Bosne i Hercegovine.

Prije nešto više od godinu dana u prostorijama ambasade BiH u Oslu profesor Torkel Brekke je sa svojim gostom profesorom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Velidom Efendićem predstavio inicijativu otvaranja banke na islamskim osnovama u Norveškoj, zamolivši ambasadora BiH u ovoj zemlji, Nedima Makarevića za pomoć oko ovog ambicioznog projekta, prije svega zbog iskustva koje BiH ima na ovom planu.

Profesor Brekke predaje na Univerzitetu Oslo u oblasti socijalnih studija te je aktivan u  norveškom institutu PRIO i think tanku CEVITA. Od 2014. radi na pokretanju banke na islamskim načelima u Norveškoj te je s tim u vezi napravio više istraživanja koja neupitno ukazuju na potrebu upravo ovakvog vida bankovnog poslovanja i to ne samo u Norveškoj, već i u cijeloj Skandinaviji.

Ambasador Makarević ističe da je ovo ekonomska oblast gdje BiH ima šta ponuditi.

- BiH već godinama pored konvencijalnog bankarstva imamo i produkte iz domene islamskog bankarstva. Tu BiH definitivni prednjači u Europi. Postoje banke, postoje stručnjaci, mnogi projekti koji su višestruko uspješno realizirani, a postoji provjerena statistika na koju se možemo osloniti, kao i iskustvo. Već ove sedmice profesor Breke susresti će se sa bh. stručnjacima u Sarajevu. On je jedan od organizatora "Islamic Finance and Economics Conference" koja počinje u Sarajevu 25.oktobra. U Norveškoj također ima potporu i u Senaidu Kobilici, glavnom imamu IZ Norveške koji je veliki pobornik ovoga projekta i aktivno doprinosi njegovoj realizaciji, kaže Makarević.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu