Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 11:01 |

Opozicija tvrdi da je u RS-u jednoumlje i da se suzbija parlamentarizam

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. oktobra (FENA) – Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je oštro protestvovala, jer je skupštinski Zakonodavni odbor odlučio da se o njihova dva zakona neće raspravljati na ovom zasjedanju.

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te izmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa provjeru diploma.

Poslanik Partije demokratskog pogresa (PDP) Draško Stanivuković na početku današnje sjednice NSRS optužio je članove Zakonodavnog odbora iz reda vladajućih da su digli ruku, a da ga nisu ni pročitali zakone koji nisu uvršteni za današnju sjednicu.

- Vidio sam samo glasačke mašine na Zakonodavnog odboru – rekao je Stanivuković ustvrdivši da u RS vlada „jednoumlje“.

On je naveo da Zakon o zaštiti uzbunjivačima, koji je predložio, usvojen u svim razvijenim zemljama, a u paralmentu RS se ne dozvoljava da se o tome priča.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović smatra da je „skidanjem“ ova dva zakona prekršen skupštinski Poslovnik te da se u RS suzbija parlamentarizam i "krše osnovna prava poslanika da predlažu zakone".

- Je li ovo poštivanje Narodne Skupštine RS? – upitao je Vukanović optuživši predstvnike vlasti da su se „odrodili od naroda i žive u nekom imaginarnom svijetu“.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja je rekla da opozicija obmanjuje javnost svojom pričom.

Ona je navela da bi se prihvatanjem razmatranja zakona o zaštiti uzbunjivača dogodila situacija da RS ima dva zakona koji definišu istu materiju te da se može govoriti o izmjenama važaćeg zakona.

- Ne stoji da neko iz političkih razloga ne žele da se raspravlja o nacrtu ovog zakona – rekla je Šolaja.

Oprečni stavovi obilježili su početak sjednice na čijem dnevnom redu je rebalans entitetskog budžeta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu