Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 11:05 |

Zenički vatrogasci pokazali pripremljenost za djelovanje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. oktobra (FENA) – Svečanim postrojavanjem te pokaznim vježbama na poligonu u sjedištu Profesionalne vatrogasne jedinice grada Zenice, pripadnici te jedinice obilježili su manifestaciju "Oktobar - mjesec zaštite od požara“.

-Svake godine pokažemo četiri taktičko-pokazne vježbe, da bi naši građani vidjeli zašto i u kom su momentu vatrogasci spremni da djeluju - kaže šef te jedinice Enes Zec, koji dodaje kako jedinica broji 48 članova, dok bi ih po sistematizaciji trebalo biti 65.

Vatrogasci su demonstrirali gašenje požara u podrumskim prostorijama, uz upotrebu izolacionih aparata, spašavanje stanara i gašenje požara na visokim objektima, spašavanje sa visina uz pomoć uskočnog jastuka te spašavanje unesrećenih iz automobila u saobraćajnim nesrećama.

-Ono što je interesantno, vatrogasci u zadnje vrijeme izlaze na tzv. tehničke intervencije, na saobraćajne udese, više nego na gašenje požara - ističe Zec.

On dodaje kao zenički vatrogasci imaju dosta dobru opremu, nedavno su dobili i nove radne uniforme u kojima su danas i izašli na postrojavanje te vježbe, ali im treba jedno manje vozilo za intervencije u gradu, u uskim ulicama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zenički vatrogasci povodom Mjeseca zaštite od požara demonstrirali spremnost za djelovanje

Zenički vatrogasci dobili moderan dispečerski centar

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine