Ekonomija     | 22.10.2019. 11:26 |

Đokić: Rusi se ne povlače iz naftne industrije RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. oktobra (FENA) - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić tvrdi da se ruski vlasnici neće povući iz naftne industrije tog bh. entiteta, čija vlast ne može uticati na to kako će oni poslovati.

Đokić je, odgovarajući na pitanja poslanika na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, rekao da je prilikom njegovog nedavnog boravka u Moskvi na energetskom samitu, dobio uvjeravanje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da predstavnici ruskog "Zarubežnjefta“ nemaju namjeru da se povlače iz RS te da je to potvrđeno i tokom razgovora s člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

-Za nas je jako značajno da imamo takav jasan stav. Ne možemo uticati na način kako će oni poslovati, u kom će kapacitetu i kako aktivirati sva postrojenja i kapacitete kojima raspolažu ovdje – rekao je resorni ministar.

Ostalo je, kaže, otvoreno pitanje zašto se dogodila havarija u dijeli postrojenja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

-Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati – naglasio je Đokić.

Remont u brodskoj Rafineriji još traje i Đokić ne zna kada će biti okončan.

-Oni su ranije najavili da bi eventulano taj remont mogao biti završen polovinom naredne godine i da bi Rafinerija mogla biti pogonski spremna. Ali, to ne znači da tako mora biti – ustvrdio je on.

Đokić je najavio i razgovore predstavnika vlasti i ruske "Optima grupe“, pod čijim okriljem posluje privatizovana naftna industrija RS, u čijem sastavu su rafinerije nafte i ulja u Bosanskom brodu i Modriči te lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U FBiH povećana bruto proizvodnja struje i koksa, manje mrkog uglja i lignita

Hasić: Struja je resurs građana FBiH, prihvatamo povećanje cijene za 20 posto

Nešić: Rast cijene struje dovest će do novih poskupljenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo