Svijet     | 22.10.2019. 11:49 |

Iračka vojska kaže da se američke snage ne smiju zadržavati na njihovom tlu

FENA Internet

BAGDAD, 22. oktobra (FENA) - Američke snage koje su prešle u Irak u sklopu povlačenja iz Sirije nemaju dozvolu boravka i mogu biti tamo samo u tranzitu, objavila je u utorak iračka vojska.

Saopćenje iz Iraka je u suprotnosti s najavama Pentagona da se očekuje da će se skoro 1.000 vojnika koji su se povukli iz sjeverne Sirije preći u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države i "kako bi pomogli u odbrani Iraka".

Visoki američki zvaničnik obrane kasnije je pojasnio da je situacija i dalje nestabilna i da bi se planovi mogli promijeniti.

- Sve američke snage koje su se povukle iz Sirije dobile su odobrenje da uđu u kurdistansku regiju kako bi mogle biti prevezene izvan Iraka. Ne postoji dozvola za te snage da ostanu u Iraku - navodi se u saopćenju iračke vojske, javio je Reuters.

Nejasno je hoće li američke trupe koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih akcija u Siriji i izvođenje zračnih napada protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj vojnika u Iraku gdje američkih trupa već ima više od 5.000. Oni obučavaju iračke snage i pomažu da militanti Islamske države ne vrate kontrolu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Erdogan u posjeti Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu