Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 13:34 |

UDIK: Prije 27 godina oteti civili iz Sjeverina nad kojima je izvršen zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća da se na današnji dan prije dvadeset i sedam godina dogodila otmica civila iz Sjeverina (Priboj, Srbija).

Na taj dan 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, oteli su 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su iz sela Sjeverin autobusom pošli na posao u Priboj.

- Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena. Kamionom koji je bio parkiran ispred kafane „Amfora“ odvezeni su u hotel „Vilina Vlas“ u Višegrad. Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture, civili su strijeljani, a tijela su bačena u Drinu. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije - podsjeća UDIK.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora, te Dragutina Dragičevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

- To je bio prvi ratni zločin nad građanima Savezne Republike Jugoslavije, a koji se dogodio uz dopuštenje vlasti tadašnje SRJ, jer su žrtve bili civili, sandžački Bošnjaci, koji su bili uzorni građani te države - rekao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Ubijeni civili iz Sjeverina su: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibovid, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić – Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom