Ekonomija     | 22.10.2019. 11:31 |

Za podršku privredi TK 1,7 miliona KM

FENA Saopćenje

TUZLA, 22. oktobra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Program za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, sanaciju i restrukturiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BIH.

Ovim programom raspoređuju se sredstva, inače deponovana na ESCROW računu, u ukupnom iznosu od 1,7 miliona KM, saopćeno je iz Vlade TK.

S ciljem pružanja direktne finansijske podrške za razvoj privrede TK, Ministarstvo privrede će iz sredstava sa ESCROW računa realizirati program poticaja za privredu kroz subvencioniranje dijela kamatne stope u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM na odobrene kredite iz kreditne linije plasirane privrednim subjektima koji posluju na području TK putem banke-partnera koja će obezbijediti kreditna sredstva.

Odabir banke-partnera vršit će se putem javnog poziva za plasman kreditne linije.

Na realizaciju programa subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno njegov proporcionalni dio u 2019. godini, odnosi se 493.000,00 KM. 

Imajući u vidu da se ubrzo očekuje objavljivanje ponovljenog Javnog poziva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2019. godinu za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja, te se očekuje da će za prostor TK biti odobreno još finansijskih sredstva javnim preduzećima, privatnim preduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO/MIO), ovim programom su rezervisana neophodna sredstva u iznosu od oko 200.000,00 KM.

Programom je predviđeno i 7.000,00 KM za potrebu knjiženja rashoda za osiguranje namjenskog depozita za subvencioniranje kamata Udruženja za razvoj NERDA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'