Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 13:29 |

Goražde: Prehrambeni paketi za stanare kolektivnog centra Belvedere

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22.oktobra (FENA) - U kolektivnom centru Belvedere u Goraždu danas je realizovana još jedna humanitarna akcija. Regionalni odbor MDD „Merhamet“ Goražde, uz pomoć donatora iz Sarajeva, obezbijedio je prehrambene pakete za stanare kolektivnog centra.

Po riječima direktora RO MDD „Merhamet“ Ermina Hodžića, ova akcija je primjer da uvijek ima ljudi koji nisu imuni na tuđu nevolju.

- Javila nam se donatorka iz Sarajeva Samira Bakšić – Osmanbegović koja je za težinu života stanovnika naselja Belvedere saznala putem medija. Donirala je 1.650 KM za sve porodice koje se nalaze u ovom kolektivnom centru. Tu žive 33 porodice i napravili smo toliko paketa u vrijednosti 50 KM. Išli smo od vrata do vrata, i svi su se obradovali i rekli da im ova pomoć zaista dobro dođe – kazao je Hodžić.

Potvrđuju to i sami stanari kolektivnog centra. Riječ je o osobama slabijeg socijalnog statusa koje žive od minimalnih ili bez ikakvih primanja.

- Kako je živjeti? Da nam je dobro ne bi ovdje bili, ali, eto, deveramo, živimo kako moramo. Imam minimalnu penziju od muža i svaka pomoć dobro dođe. Hvala onome ko nas se sjeti i zna za nas ovdje“ – kaže stanarka Hava Nuhanović.

Selma Muftić u kolektivnom centru Belvedere živi već 20 godina i sve manje ima nade u bolji život.

- Imala sam majku, oca, dedu, svi su pomrli, sad ja živim sama ovdje. Jedino što ne plaćamo bar kiriju, da i to moramo bilo bi još gore. Bili su rekli da nam prave neke zgrade, pa sad hoće li ili neće, ko zna. Zima je, hladne kuće, šuplje, samo eto da nismo napolju. Živim od socijalne pomoći 149,50 KM, koja nije dovoljna i svaka pomoć dobro dođe. Neko ima nešto, drugi ništa. Neki su bolesni trebaju lijekove, neki hranu, ali svima najviše trebaju drva – priča Muftić.

Po riječima direktora, organizacija „Merhamet“ sama ne može odgovoriti potrebama brojnih stanovnika koji su prinuđeni tražiti pomoć da prežive, te se u ovoj organizaciji nadaju da primjer humane sarajke neće ostati usamljen.

- Želim ovim putem da se zahvalim našoj donatorki iz Sarajeva, i da pozovem i druge koji su u mogućnosti da pomognu, posebno apel vlastima u Goraždu da se uključe i pomognu nam, a također i privredni subjekti koliko mogu. Dnevno kroz prostorije Merhameta prođe deset do dvadeset osoba koje traže razne vidove pomoći – naglašava direktor RO MDD „Merhamet“ Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'