Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 14:39 |

Predsjednici i ravnatelji Caritasa okupili se u Mostaru

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 22. listopada (FENA) - Središnji događaj godišnjeg susreta predsjednika, nacionalnih i nadbiskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, bio je današnji sastanak u središnjici Caritasovog Duhovno-obrazovnog centra "Emaus" kod Mostara.

Sastanak je započeo molitvom, pozdravom i poticajnim riječima dvojice predsjednika bh. i hrvatskog Caritasa i obraćanjem dvojice nacionalnih ravnatelja.

- Sastajemo se godišnje kako bi razmotrili što smo uradili, koji su problemi i što možemo još uraditi. Danas smo tu kako bi razgovarali, dogovarali i planirali - kazao je kardinal Vinko Puljić, predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljića podsjetio je kako je Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s Hrvatskim Caritasom 2017. godine pokrenuo "Tjedan solidarnost" u kojem Hrvatski Caritas daje ohrabrenje, potporu, ali i materijalnu pomoć Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Puljić je zahvalio predsjedniku Hrvatskog Caritasa Josipu Mrzljaku te cjelokupnom Caritasu u HR koji podržava Caritas BiH u opstanku, povratku te potpori kroz karitativnu djelatnost.

Monsinjor Josip Mrzljak istaknuo je kako je cilj "Tjedna solidarnosti" povezat sve Hrvate bez obzira gdje živjeli, dodavši kako se djelovanje Caritas ne ograničava samo na taj jedan tjedan već da "Tjedan solidarnosti" predstavlja srž svega onoga što se čini tijekom godine.

- 'Tjedan solidarnosti' je samo motor koji nas pokreće i podsjeća da na to ne zaboravimo. Svrha karitativnog djelovanja nije samo materijalno pomaganje nego pokazivanje zajedništva. Na poseban način Hrvati katolici žele pokazat zajedništvo. Živimo u dvije države, dijeli nas geografska granica, ali ne postoji granica osjećaja pripadnosti jednom narodu, jedna vjera nas povezuje - poručio je monsinjor Mrzljak.

Dodao je kako se ljubav mora pokazat prema svakom čovjeku, prema svakom onome koji je u potrebi.

- Živimo u vrijeme migracija, u vrijeme kada nas papa Franjo opominje, govori kako trebamo prihvaćati sve ljude koji su u potrebi, posebice one koji bježe iz svoje domovine. To je zadaća pred nama koju želimo ispuniti. Ne znamo uvijek na koji način, ali smo svjesni da to naša zadaća - istaknuo je.

Nacionalni ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević kazao je kako se širina hrvatskog katoličkog srca pokazala u ratu i poraću, i to ne samo prema pripadnicima hrvatskog naroda već svima koji su trebali pomoć u bilo kojem djelu Hrvatske i BiH.

Govoreći o "Tjednu solidarnosti", Knežević je dodao kako je to tek djelić suradnje koja postoji između biskupija, župa i pojedinca u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj Caritasa Hrvatske Fabijan Svalina kazao je kako "Tjedan solidarnosti" već tri godine dobro funkcionira te da je fond stabiliziran bez obzira na veliki odljev stanovništva.

- Naša misija je pokušati uključiti i neke druge čimbenike u hrvatskom društvu da daju svoj doprinos. Doprinosi nisu uvijek na materijalnoj razini, mogu biti i na kulturnom planu te u nekim drugim segmentima - kazao je Svalina.

Sastanak čelnih ljudi Caritasa traje do četvrtka, 24. listopada. Sudionici će tom prigodom obići crkvene ustanove u Mostaru, kao i neka druga mjesta i ustanove važna za djelovanje Caritasa hercegovačkih biskupija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Tribina za mlade „Oprost“

Biskup Majić: Borit ćemo se za istinu, zalagati za pravdu i promicati mir

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo