Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 21:09 |

NSRS sutra o pravima radnika za vrijeme nezaposlenosti

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.oktobra(FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ovaj zakon doprinosi boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih osoba kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos.

Kroz predložena rješenja, produženo je trajanje dužine prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike s dužim radnim stažom, i visina novčane naknade. Predloženim rješenjem maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu s dosadašnjih 12 produženo je na 24 mjeseca (za radnike sa preko 35 godina radnog staža). Predviđeno je da se visina najniže novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti povećava se 258 KM na 360 KM.

Danas, prvog dana zasjedanja parlamenta, okončala je raspravu o Prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta po hitnom postupku.

Ministrica finansija Zora Vidović rekla je da Prijedlog rebalansa budžeta iznosi tri milijarde i 316 miliona KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 posto od usvojenog budžetskog okvira za ovu godinu.

Opozicija je posebno kritikovala najavljenu kupovinu aviona za potrebe Vlade RS, u iznosu od 19,9 miliona KM, dok, kako kažu, nema novaca za besplatne udžbenike ili neke druge neophodne potrebe za građane.

Pitaju da li će penzioneri, borci i socijalne kategorije osjetiti rebalans budžet.

Ministrica Vidović je rekla da niko nije reako da u RS „teče med i mlijeko, ali da je budžet likvidan i da se izvršavaju sve obaveze“.

Nije isključila mogućnost još jednog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Poslanici su okončali raspravu i o Prijedlog zakona o zaštiti od požara. Razlozi za donošenje novog zakona odnose se na neophodnost propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj osoba da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova RS, naveoje Srđan Obradović iz entitetske policije. 

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlene osobe.

Na predloženom dnevnom redu je još 13 tačaka, među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima te Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'