Najave     | 23.10.2019. 09:35 |

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s partnerskim općinama u okviru ILDP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Memorandum o razumijevanju s novim partnerskim jedinicama lokalne samouprave u okviru projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) bit će potpisan u četvrtak, 24. oktobra u Sarajevu.

Ovaj događaj ujedno će biti i prilika za predstavnike općina da razmijene iskustva i podijele očekivanja kada je u pitanju integrirani pristup lokalnom razvoju.

ILDP je zajednički projekt Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini koji se provodi od 2008. godine. Tada je izrađena metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja koja je standardizirala strateško planiranje na lokalnom nivou u oba entiteta.

Kao rezultat prve i druge faze ILDP-a više od 40 partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) izradilo je standardizirane strategije razvoja i iniciralo procese za sistemsko upravljanje lokalnim razvojem.

Također, ILDP je podržao i 10 kantona u izradi kantonalnih razvojnih strategija, u skladu s prethodno izrađenom metodologijom za strateško planiranje na kantonalnom nivou, što je doprinijelo boljoj provedbi projekata korisnih za lokalne zajednice, poput izgradnje igrališta, uređivanja javnih površina i slično.

Treća faza ILDP-a (2017-2021) ima za cilj afirmaciju i konsolidaciju stečenih znanja i sistema za upravljanje razvojem, od lokalnog i preko kantonalnih do entitetskih nivoa.

Jedinice lokalne samouprave koje će biti podržane u ovom ciklusu su Pelagićevo, Foča-Ustikolina, Novo Goražde, Petrovo, Pale-Prača, Oštra Luka, Čajniče, Glamoč i Bosansko Grahovo, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana