Magazin     | 23.10.2019. 10:41 |

Nova komedija "Ja, Bosanac" naredne sedmice u "Jelićevoj"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - U Centru kulture i mladih Općine Centar, popularnoj Jelićevoj, zaigrat će nova komedija "Ja, Bosanac" iz komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, autorice “Mahaluše” i “Mahalca”. Na repertoaru je 30. oktobra u 20 sati, najavljeno je danas iz Udruženje za afirmaciju kulturnih vrijednosti Filter.

Kako je navedeno u najavi, lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi radi iz inata i prkosa. U inat svima a protiv sebe. Majka u njegovom životu igra ključnu ulogu. Ona ga odgaja takvog – ulijeva mu snagu a i pravi od njega prazno klepetalo. Njegova muškost zavisi od njenog raspoloženja. Ona i kad nije tu da upravlja s njim, njegova prva je: Šta će Šerifa mislit? Bosanac je uvijek «između» - tzv. Balansero, a to nikad ne može biti jer je egzaltiran svojom «tampon pozicijom».

- U ovoj komediji pratimo Posljednjeg Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna a nema rezultata. Kivan je na Evropu, nogometnu reprezentaciju, žene, djecu, pse, strance, dijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove… na sve. Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesmu o Bosni on lomi čaše - stoji u najavi.

U ulozi Posljednjeg bosanskog bogumila je Aldin Tucić Tuca, dok se s njim i sa klavirom poigrava njegova žena Evropljanka Čevljanovićka koju glumi i opjevava Negra Čičić. Tekst je napisala, dramatizirala i režirala Indira Kučuk-Sorguč.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Vijećnici otvorena izložba 'Građanska kultura Sarajeva'

Predstava 'A onda je nešto puklo' na Bajram i Vidovdan 28. juna

Otvorena izložba 'Građanska kultura Sarajeva' Indire Kučuk-Sorguč

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'