Ekonomija     | 23.10.2019. 13:34 |

U Skenderiji otvoren Sarajevski festival turizma, više od 70 izlagača (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - U Centru Skenderija danas je svečano otvoren Sarajevski festival turizma - 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berze.

Radi se o manifestaciji koja ima važnu ulogu u promociji turističke ponude cijele Bosne i Hercegovine.  Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program, dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i posjeticima sajma. 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, koji je zvanično otvorio Sarajevski festival turizma, kazao je da je ovaj događaj na ponos Sarajevu, a  posebno Skenderiji koja od 1970. godine baštini tradiciju sličnih događaja promocije turizma.

-  Ovogodišnji sajam se dešava u vremenu kada se širom naše zemlje, a posebno u KS bilježi izniman razvoj turističke industrije. Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede to prepoznaje i pokušavamo na sve moguće načine unaprijediti naše kapacitete i našu ponudu. – kazao je Bašić, dodajući da će se ulaganja u turizam nastaviti.  

Centar Skenderija, kako je kazao direktor Amer Kapo, organizacijom festivala stavlja akcent na turizam koji je razvojna prilika kako Grada Sarajeva, tako i Kantona, ali i Bosne i Hercegovine.

- Razvoj turizma, odnosno unapređenje bh. turističke ponude će nam pomoći da se brendiramo u turističkom smislu – istakao je Kapo.

Najavio je i bogat program koji će Centar Skenderija pripremiti u decembru, a koji će Sarajevo, ali i cijelu BiH staviti na turističku kartu Evrope. 

Na sajmu učestvuje više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, radno vrijeme sajma je od 10.00 do 18.00 sati, a ulaz na sajam je slobodan. 

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“ te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija o ovoj temi. Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizovan raznovrstan program: međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja... Ove godine će promovirati i tradicionalnu bosansku kuhinju.

 - Na otvaranju festivala bit će pripremljena tarhana, a oko 1.500 porcija će biti podijeljeno posjetiocima. Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole Džemal Bijedić iz Goražda kuhati i prezentirati jela - kazao je ranije predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Za sutra je planirano takmičenje u poslastičarstvu, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači će biti podijeljeni svim posjetiteljima.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/3550

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1sgxmWyS6PGOsNS_1tNUATk0H00bV7__o?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo