Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 13:55 |

Sastanak s direktorima javnih zdravstvenih ustanova u TK

FENA Saopćenje

 

TUZLA, 23. oktobra (FENA) - Pripreme Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i planovi za narednu godinu, bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva TK Dajane Čolić s direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona.

Na sastanku je između ostalog razgovarano i o rezultatima nedavne posjete ministrice Čolić domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu, izazovima s kojima se susreću, te potrebama i mogućnostima za unapređenje njihovog rada, a sve s ciljem pružanja kvalitetnije zdravstvene usluge, a time i povećanja stepena zadovoljstva građana i pacijenata.

Kako je rečeno, ministrica Čolić je tokom nedavnih posjeta uočila da se većina domova zdravlja susreće sa sličnom problematikom u svom radu.

-Prema tome, u narednom periodu posebna pažnja i Ministarstva zdravstva, ali i nadležnih zdravstvenih ustanova bit će usmjerena ka poboljšanjima u oblastima propisivačke prakse – doktrine, ali i otklanjanju uočenih problema u oblasti finansiranja zdravstvene zaštite - kazala je ministrica Čolić.

Također, iz diskusije direktora zdravstvenih ustanova moglo se naslutiti nekoliko modela rješenja za detektirane probleme, odnosno unapređenje zdravstvenog sistema i njegovo snažnije orijentiranje prema pacijentu, te je ukazano na neophodnost češće organizacije ovakvih sastanaka, kako bi se informacije razmjenjivale, a kroz zajedničke aktivnosti dolazilo do sistemskih rješenja.

Na kraju sastanka premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je zaključio da se slični problemi s kojima se zdravstvene ustanove susreću ponavljaju u svim ustanovama i da je neophodno pristupiti njihovom sistemskom rješavanju.

- Drago mi je da smo dijagnosticirali probleme. Nije lako, nemamo niti čarobni štap, niti neograničena finansijska sredstva da sve probleme riješimo 'preko noći', ali imamo volju i spremnost da u narednom periodu radimo i stvari mijenjamo u smjeru kvalitetnijeg pružanja medicinskih usluga svih nivoa na području našeg kantona - zaključio je premijer Tulumović, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu