Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 15:18 |

Kali sara-RIC: Zakoni trebaju da se primjenjuju na sve, a ne samo prema Romima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Udruženje Kali Sara - Romski informativni centar reagiralo je saopćenjem za javnost povodom rušenja bespravno izgrađenog objekta romske porodice Ramize Fejzagić, koje je izvršeno 22. oktobra u mjesnoj zajednici Crni Vrh Gorica.

U saopćenju se navodi da je i sama vlasnica objekta rekla kako je svjesna da je izgradila objekat bez dozvole i da nije ispoštovala zakon.

- Ono što nama nije jasno, na osnovu kojih pravila i propisa je određeno da je ovaj objekat prioritet za rušenje kada na području općine ima na stotine bespravno izgrađenih objekata. Također, na području ove mjesne zajednice ima više od 20 objekata koji predstavljaju opasnost po život prolaznika i građana. Zašto ovi objekti nisu prioritet za rušenje - navode iz Kali Sara - Romskog informativnog centra.

Istaknuli su da podržavaju vladavinu prava i poštivanje svih zakona, ali „onda ti zakoni trebaju da se primjenjuju na sve, a ne samo prema Romima“.

Iz ovog Udruženja podsjećaju da je naselje Crni Vrh Gorica u Sarajevu nastarije romsko naselje u BiH i u njemu Romi, prema njihovim saznanjima, žive više od 350 godina.

U saopćenju se navodi da je zemlja na kojoj su sagrađene stambene jedinice danas dijelom u vlasništvu porodica, drugi dio je u vlasništvu Vakufa ili Općine Centar.

Ističe se da problema na Gorici ima više i oni su dijelom odgovornost stanovnika, ali i općine.

- Pozivamo općinskog načelnika i općinske službe da hitno započnu rješavanje nagomilanih problema, razviju projekte koji se tiču stambene problematike (legalizacije, rješavanje imovinsko–pravnih odnosa, izgradnje novih stambenih jedinica, poboljšanja infrastrukture) i na taj način omoguće prije svega veću sigurnost i kvalitetniji život svim stanovnicima naselja Gorica - navodi se u saopćenju Udruženja Kali Sara - Romski informativni centar.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana