Svijet     | 23.10.2019. 17:10 |

Njemački SPD bira čelnika koji odlučuje o sudbini koalicije s Merkel

FENA Internet

BERLIN, 23. oktobra (FENA) - Njemački Socijaldemokrati (SPD) u subotu će objaviti rezultate glasanja za novog čelnika koji bi izveo stranku iz višemjesečnih previranja, i kao rezultat toga, odlučio da li da raskine njihovu neželjenu koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Najstarija njemačka stranka tavori u anketama javnog mnijenja nešto iznad najnižeg rejtinga u svojoj istoriji od juna, kada je zabilježila najgori nastup na evropskim izborima koji je doveo do ostavke njene čelnice.

Otada je SPD u potrazi za novim čelnikom koja će kulminirati glasanjem među članstvom stranke. Ukoliko, kako brojni anketarski zavodi predviđaju, nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova na subotnjim izborima, drugi krug glasanja održat će se, prema očekivanjima, krajem novembra.

U decembru će na stranačkoj konferenciji biti potvrđen izabrani kandidat. SPD će također odlučiti da li da napusti koaliciju, u potezu koji bi vjerovatno izazvao prijevremene izbore ili stvaranje manjinske vlade, dvije nezahvalne opcije za Nijemce koji vole stabilnost. 

Dvanaest kandidata na stranačkoj je listi za izbore.

Najpoznatiji među njima i najvjerovatniji favorit je ministar finansija i vicekancelar Olaf Scholz, ali je njegova predanost koaliciji s Merkel ugrozila njegovu poziciju među stranačkim članstvom.

Više od 426.000 članova SPD-a zasićeno je podrškom njihove stranke Merkel, koja predvodi najveću evropsku ekonomiju 14 godina - od kojih je 10 provela u koaliciji sa  SPD.

Oni vjeruju da je loša pozicija stranke u anketama javnosti nastala zahvaljujući davanju previše ustupaka konzervativcima kancelarke Merkel u temeljnim političkim pitanjima i da se stranka mora repozicionirati u opoziciji, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo