Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 19:01 |

Sastanak o daljnjem uspostavljanju sistema socijalnog stanovanja u Drvaru

FENA Saopćenje

DRVAR, 23. listopada (FENA) - Načelnica općine Drvar Dušica Runić održala je u srijedu sastanak s predstavnicima Ministarstva rada, zdravstva, socijalne brige i prognanih Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) i američke humanitarne i razvojne agencije "Catholic Relief Services" (CRS) na kojem su razgovarali o aktivnostima na daljnjem uspostavljanju sistema socijalnog stanovanja na području Drvara.

Općina Drvar jedina je općina na području Hercegbosanske županije koja raspolaže sa stanovima za socijalno stanovanje.

U zgradi pod nazivom A1 već godinama žive socijalni slučajevi kao korisnici stanova, što predstavlja dobro iskustvo za realizaciju projekta useljenja zgrade A2 koja je u vlasništvu Vlade HBŽ-a.

Ova je zgrada godinama prazna, dok s druge strane postoji velika potreba za zbrinjavanjem socijalnih slučajeva kao i za alternativnim smještajem, a ona bi trebala biti spremna za useljenje novih korisnika po okončanju radova na elektro i kanalizacijskoj mreži.

CRS, koji u BiH djeluje duže od 25 godina i radi na razvoju lokalnih zajednica različitim projektima, sa svoje strane će, uključujući i socijalno stanovanje, u potpunosti podržati i dati punu stručnu podršku pripremi legislative vezane za socijalno stanovanje.

Ova legislativa koristit će se i kod korisnika socijalnog stanovanja u novoj zgradi s 55 stanova čija gradnja uskoro treba početi u okviru Regionalnog stambenog programa, a vrijednost tog projekta je oko 840 000 maraka.

Koordinator na izvedbi izgradnje tih stanova općine Drvar Dragoslav Popović istaknuo je kako će ovih 25 stambenih jedinica puno značiti izbjeglim Drvarčanima, jer će se na taj način moći vratiti u svoja prijeratna domaćinstva.

Iz općine Drvar kazali su kako je još 2017. godine ova općina usvojila Odluku o principima socijalnog stanovanja, koja će se uz usvajanje novih odluka vezanih za ovu problematiku dobrim djelom odnositi na plaćanje zakupnina-stanarina.

Sredstva prikupljena na ovaj način koriste se za održavanje zajedničkih prostorija i za samoodržavanje zgrade, u narednih nekoliko dana počet će radovi na rekonstrukciji i izgradnji 25 stambenih jedinica koji se izvode u okviru Regionalnog stambenog programa.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

Na području HBŽ-a doček Nove godine prošao bez izgreda i incidenata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo