Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 13:07 |

Predstavljen novi projekat za borbu protiv trgovine ljudima u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Novi projekat "Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini", koji se realizira u sklopu zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope (VE) "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II", predstavljen je danas u Sarajevu.

Službeno pokretanje implementacije tog projekta, vrijednog 700.000 eura, pozdravio je šef Ureda VE u BiH, ambasador Drahoslav Štefánek, istaknuvši kako je fokus projektnih aktivnosti usmjeren na dva temeljna pitanja - radno izrabljivanje žrtava trgovine ljudima u BiH, ali i ljudi iz BiH koji se u tu svrhu odvode u inozemstvo.

Drugo područje kojem će nositelji projekta posvetiti punu pažnju odnosi se na trgovinu djecom i maloljetnicima, te mapiranje situacije u BiH u tom pogledu, odnosno identificiranje žrtava trgovine ljudima.

Ambasador Štefánek podsjetio je u tom kontekstu na obaveze koje proistječu iz Konvencije VE o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, koju je ratificiralo 46 zemalja-članica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu (2008.), a što, između ostalog, podrazumijeva postojanje i tijela koje vrši monitoring implementacije Konvencije i izradu izvještaja i preporuka za svaku zemlju.  

Istovremeno, najavio je kako će tokom trogodišnje realizacije spomenutog projekta biti organizirane četiri kampanje animiranja javnosti o posljedicama trgovne ljudima, kao i 12 obuka za djelatnike inspekcija rada i policijske službenike, te zdravstvene i prosvjetne djelatnike u BiH.

Prema prezentiranim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH je identificirana 21 žrtva trgovine ljudima, a BiH je označena kao zemlja 'izvora' trgovine ljudima, a ne zemlja odredišta.

Odgovarajući na novinarska pitanja u kontekstu aktuelne migrantske krize, Štefánek je kazao kako, prema njegovim saznanjima, uskoro počinje rad na konvenciji o borbi protiv krijumčarenja ljudi, te da aktivnosti na tom planu uključuju koordinirano djelovanje šireg spektra institucija.  

Osvrnuo se i na činjenicu da BiH, trenutno, nema predstavnike u Parlamentarnoj skupštini VE, potcrtavajući kako u januaru slijedi još jedna prilika da BiH podnese prijedlog/sastav delegacije.

"Horizontal Facility" za zapadni Balkan i Tursku II 2019-2022 je inicijativa saradnje EU i VE s regijom zapadnog Balkana i Turskom.

Program podržava prilagođene reformske procese dogovorene s vlastima, u skladu s relevantnim preporukama i savjetodavnim tijelima VE, u području ljudskih prava, vladavine zakona i demokratije.

Ukupan fond programa iznosi 41 milion eura, od čega 85 posto finansira EU, a 15 posto VE.

Glavni cilj projekta "Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u BiH" jeste pružanje podrške institucijama u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima putem jačanja odgovora na trgovinu ljudima i efikasnijim mjerama zaštite žrtava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo