Ekonomija     | 24.10.2019. 14:01 |

Bečka inicijativa za reguliranje digitalnih platformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Zbog sigurnosti podataka, nedostatka stambenog prostora koji nastaje kratkoročnim turističkim najmom, problema oporezivanja i neplaćanja boravišnih taksi, Grad Beč je odlučio pokrenuti inicijativu za regulisanje digitalnih platformi širom Evropske unije (EU).

Grad Beč zahtijeva pravnu regulativu na evropskom nivou za platforme poput AirBnB-a.

- Mi podržavamo digitalna rješenja, gdje god imaju smisla i koriste čovjeku, ali izbjegavanje poreza ili zaobilaženje lokalnih regulativa nije inovativno i nećemo to prihvatit - rekao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade, Resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose.

Transparentnost i prijenos podataka putem platformi bi značio i povećanje njihove efikasnosti, tako bi se izbjegli slučajevi u kojima u ponudi stoje socijalno subvencionirani stanovi ili drugi ilegalni sadržaji.

Trenutno stanje ne omogućava oporezivanje i kontrolu nad platformama, što isto tako ne znači da Beč zauzima stav protiv ekonomije dijeljenja, nego se zalaže prije svega za uspostavljanje fer osnove za sve regije.

Za regulisanje kratkoročnog najma pored Beča se zalažu i Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Pariz, Venecija i Krakov.

Najveća prepreka u unificiranju regulative je činjenica da se vlasnici platformi pretežno nalaze van države u kojoj aktivno djeluju.

Kratkoročni najam putem mreže još uvijek nema jasne pravne okvire kako bi osigurao pristupačno stanovanje u većim gradovima.

Evropska unija vodi računa o interesima građana, zajednica i zemalja. Tako su se na osnovu bečke inicijative već izjasnili predstavnici buduće Evropske komisije, koji su potvrdili da je na nivou EU neophodno uvođenje regulative u oblasti ekonomije dijeljenja.

Grad Beč je ovu inicijativu pokrenuo na temelju izmijenjenog zakona u subvencioniranju turizma iz 2016. godine, saopćio je Eurocomm PR - Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana