Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 14:01 |

U Projekt integrisanog lokalnog razvoja uključeno još devet bh. općina

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – U okviru projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) kojeg realiziraju Vlada Švicarske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju sa devet novih općina u BiH.

S obzirom da se projekt provodi od 2008. godine, treća faza ILDP-a (2017-2021) ima za cilj afirmaciju i konsolidaciju stečenih znanja i sistema za upravljanje razvojem, od lokalnog, kantonalnog i entitetskog nivoa.

U tom ciklusu su potpisivanjem Memoranduma danas podržane općine: Pelagićevo, Foča-Ustikolina, Novo Goražde, Petrovo, Pale-Prača, Oštra Luka, Čajniče, Glamoč i Bosansko Grahovo.

Direktorica za saradnju i zamjenica šefice misije Ambasade Švicarske u BiH Barbara Dateyler Scheuer je podsjetila da je do sada projekt dao dobre rezultate, jer 80 opština i gradova u BiH primjenjuje princip integriranog planiranog razvoja.

- Danas ulazi devet općina u projekt. To su male i nerazvijene općine, ali imaju perspektivu, a mi ne izostavljamo male i nerazvijene općine i ne doprinosimo nejednakosti među lokalnim zajednicama – kazala je Dateyler Scheuer u izjavi za Fenu.

Načelnici tih općina, naglasila je, spremni su da djeluju kao nosioci promjena i poboljšaju život svojim građanima.

- Mi moramo gledati u budućnosti, moramo imati nova i kreativna rješenja, tako da ljudi ne odlaze iz svoje države, svojih zajednica. Općine zaista imaju velike benefite od projekta, u smislu izgradnje i razvoja infrastrukture, te stvaranje novih radnih mjesta – kazala je Dateyler Scheuer.

Također i zamjenik rezidentne predstavnice za Razvojni program UNDP Sukhrob Khoshmukhamedov je saglasan u tome da treba pomoći nerazvijene lokalne zajednice, pomoći im ujednačavanju među opštinama, jednakosti u razvoju, te konkurentnosti natržištu.

Naglasio je da je projektom Vlade Švicarske i UNDP-a unaprijeđen proces planiranja razvoja, a uložena sredstva za ovu fazu projekta iznose više od šest miliona američkih dolara.

I načelnici općina Oštra Luka i Foča-Ustikolina Dragan Stanar i Zijad Kunovac su zadovoljni što su izabrani za projekt, te su izrazili nadu da će novom strategijom implementirati već započete projekte, ali razviti i nove.

Kazali su da izradom kvalitetne strategije trasiraju put u budućnost, stvaraju novi ambijent za bolji život građana opština, stvaraju uvjete budućim investitorima.

Strategija ima i razvojni karakter, a to je razvoj turizma koji je značajan za lokalne zajednice.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu