Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 15:13 |

Sa sjednice Vlade FBiH

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala inicijativu za donošenje Uredbe o odsustvu s posla usvojitelja djeteta, koju je podnijela zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.

Izražavajući senzibilitet i želju da ovo pitanje bude riješeno na adekvatan način, Vlada FBiH će inicirati izmjene i dopune relevantnih propisa i to predložiti Parlamentu FBiH na usvajanje.

Povodom inicijative koju su pokrenuli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić i Safer Demirović za izmjenu i dopunu Zakona o Poreznoj upravi FBiH, po kojoj bi u nadležnost ove institucije bio uvršten Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2008. do 2015. godine. Stav Federalne vlade je da, ni prema ovom zakonu ni prema obrazloženju inicijative, nije jasno koji bi to bili poslovi Porezne uprave, jer ona ne može kontrolisati budžet Federacije BiH u izdvajanju sredstava. To je razlog što inicijativa nije mogla biti prihvaćena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

IZVJEŠTAJ O UTROŠKU TEKUĆE REZERVE
Vlada FBiH danas je usvojila izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2019. godinu, po odlukama Vlade FBiH i rješenjima premijera i dvoje zamjenika premijera, za prvih devet mjeseci ove godine. U ovogodišnjem Budžetu FBiH planirani iznos sredstava na poziciji tekuća rezerve Vlade FBiH iznosi 5.000.000 KM, premijera 75.000 KM i po 40.000 KM na pozicijama dva zamjenika premijera.

Iz tekuće rezerve Vlade FBiH je za prvih devet ovogodišnjih mjeseci izdvojeno 1.859.522,35 KM. Istovremeno, ukupno izdvojena sredstva iz tekuće rezerve premijera iznose 31.120 KM dok su izdvojena sredstva zamjenika premijera 1 iznosila 30.500 KM, a 28.500 KM zamjenika premijera 2.

U trećem kvartalu, po odlukama Vlade FBiH, izdvojeno je ukupno 1.401.022,35 KM. Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH je izdvojeno 107.353,35 KM za priključenje objekta Porezne uprave FBiH i objekta Vila Braun na toplifikacioni sistem KJKP Toplane Sarajevo, Federalnom zavodu za programiranje razvoja 61.600 KM za izradu Strategije razvoja FBiH 2021.-2027. godina, Federalnom ministarstvu zdravstva 260.000 KM za nabavku opreme s ciljem realizacije projekta NeurNet za bolesnike sa epilepsijom i Parkinsonovom bolešću, Federalnom ministarstvu pravde 80.000 KM za digitalizaciju sudske arhive kao sastavnog dijela Projekta registracije poslovnih subjekata, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta 30.000 KM za organizovanje Sarajevo Business Foruma 2019., a Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova 400.000 KM za nabavku 300 kompleta uniformi za opremanje kadeta na Policijskoj akademiji. Iznos od 462.069 KM je, po odluci Vlade FBiH, izdvojen kao finansijska pomoći Budžetu Grada Mostara.

Raspoloživo stanje tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH na dan 30.9.2019.godine iznosi 3.140.477,65 KM.

O IZGRADNJI TUNELA HRANJEN I PRVE TRANSFERZALE
Federalna vlada usvojila je izvještaj o provedbi Programa utroška dijela sredstava s budžetske pozicije transfera za izgradnju autocesta i brzih cesta  u iznosu od 153.000.000 KM, sa stanjem na dan 30.9.2019. godine.

Izvođači odobrenih projekata - JP Autoceste Federacije BiH i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo - zaduženi su da, prije početka zimske sezone, intenziviraju njihovu realizaciju na terenu.

Riječ je o projektima izgradnje brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen, faza 1, u dužini od 5.500 metara i izgradnje 1. transferzale, dionica II, poddionica Bare - tunel Kobilja Glava dužine 1.060 metara, za 3. kvartal 2019. godine.

INFORMACIJA O NEDOVOLJNOJ OBNOVI ŠUMA KAO POSLJEDICI NEEFIKASNOG SISTEMA UPRAVLJANJA
Federalna vlada usvojila je informaciju o svojim aktivnostima na osnovu izvještaja revizije o učinku nedovoljne obnove šuma u Federaciji BiH kao posljedice neefikasnog sistema upravljanja šumama, objavljenog u 2014. godini, sa odgovorima na Upitnik revizije učinka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, koji će biti dostavljeni ovom uredu.

U ovom upitniku dat je pregled preporuka datih u izvještaju, s procjenom o tome u kojoj mjeri su preporuke realizovane.

U preporukama Parlamentu i Vladi FBiH je navedeno da je potrebno osigurati donošenje propisa za oblast šumarstva na nivou Federacije BiH kojim bi bile stvorene pretpostavke za adekvatno upravljanje i održivo gospodarenje šumama i jasno bile definisane obaveze i odgovornosti institucija nadležnih za održivo upravljanje i gospodarenje šumama, te precizno riješeno pitanje finansiranja šumskouzgojnih mjera. Također, propisom je potrebno istaknuti da delegiranjem poslova gospodarenja državnim šumama na šumarska preduzeća ne prestaje odgovornost nadležnih ministarstava da aktivno učestvuju u osiguranju uslova za odgovorno gospodarenje šumama. Navedeno je da je ova preporuka djelimično provedena, jer je Vlada FBiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o šumama. Vladi FBiH i kantonalnim vladama je preporučeno da definišu jasne kriterije i pravila na osnovu kojih se državne šume daju na korištenje šumskoprivrednim društvima, kao i sankcije za njihovo nepoštivanje. Ova preporuka je potpuno provedena, što je definisano Prijedlogom zakona o šumama.

Federalnoj i kantonalnim vladama je preporučeno i da, s obzirom da je šumskoprivrednim društvima povjeren na gospodarenje jedan od najvrjednijih resursa kojima Federacija BiH raspolaže, osiguraju analizu organizacije i načina upravljanja u ovim preduzećima, s konkretnim mjerama kojima bi bila osigurana racionalizacija poslovanja šumskoprivrednih društava.

Također, treba osigurati namjensko korištenje sredstava prikupljenih po osnovu naknada za općekorisne funkcije šuma, kako bi bilo osigurano da ova sredstva budu zaista uložna u obnovu i unapređenje šuma. Ove preporuke, kako je navedeno, nisu provedene jer nije usvojen Zakon o šumama.

O PROVEDBI AKTA O MALOM BIZNISU
Federalna vlada se upoznala sa informacijom o provedbi Akta o malom biznisu (Small Business Act for Europe - SBA), koji definira okvir politika podrške malom i srednjem poduzetništvu koje države trebaju donositi kako bi bilo poboljšano poduzetničko okruženje i povećana konkurentnost MSP-a. S tim u vezi, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da, u saradnji s koordinirajućim i ostalim relevantnim institucijama uključenim u provedbu ovog akta, izradi Akcioni plan provedbe SBA principa za Federaciju BiH za naredni dvogodišnji period.

Rezultati provedene procjene od strane OECD-a i partnerskih organizacija o nivou poduzetničke klime, stanju politika i instrumenata usmjerenih u područje MSP-a u pogledu dostizanja EU standarda, sadržanih u Indeksu MSP politika: Zapadni Balkan i Turska 2019., pokazuju da je BiH u ovom periodu, u odnosu na 2016. godinu, ostvarila napredak, ali da nastavlja zaostajati u približavanju svoje politike načelima SBA u odnosu na zemlje zapadnog Balkana.

S ciljem efikasnog iskoraka ka uspostavi konkuretnog poduzetničkog ambijenta i harmoniziranja MSP politika različitih nivoa vlasti neophodno je u budućnosti sve sektorske politke koje imaju utjecaj na MSP sektor razvijati u skladu s SBA principima i dimenzijama politika.

U tom kontekstu, s ciljem unaprjeđenja indikatora Indeksa politika za MSP i osiguranja stanja napretka na putu buduće provedbe politika ka konkurentnom okruženju za MSP-a, bit će izrađen Akcioni plan provedbe SBA principa za Federaciju BiH za naredni dvogodišnji period, strukturiran po SBA dimenzijama politika saglasno preporukama sadržanim u novom Indeksu MSP politika.

O USKLAĐIVANJU ZAKONODAVSTVA FBiH S PRAVNOM STEČEVINOM EU
Federalna vlada je prihvatila informaciju Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije o usklađivanju zakonodavstva FBiH s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu od 2009. - 2019. godina. Ovaj ured je zadužen da na sjednici Vlade FBiH organizira održavanje prezentacije o važnosti TAIEX instrumenta, od strane nacionalnog TAIEX koordinatora Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

TAIEX je instrument Evropske komisije za tehničku potporu i razmjenu informacija, odnosno za pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama, te zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima preuzimanja zakonodavstva EU i njegovog provođenja u domaći pravni sistem. Njegova uloga je posredovanje između stručnjaka i korisnika putem seminara, radionica i studijskih posjeta.

INFORMACIJA O REVIZIJI PRIVATIZACIJE ZA PERIOD JANUAR - JUNI 2019. GODINE
Federalna vlada upoznala se sa informacijom o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period januar - juni 2019. godine, koja će biti upućena Parlamentu FBiH.

Odlukom Vlade FBiH od 27.2.2019. godine, usvojen je Plan rada za 2019. godinu, kojim je planirano revidiranje sedam privrednih društava i četiri banke.

U postupku revizije privatizacije privrednog društva Energopetrol d.d. Sarajevo sačinjen je Nacrt izvještaja koji je obuhvatio reviziju postupka privatizacije i poslovanje ovog društva poslije privatizacije i postupka dokapitalizacije. Poslano je stotinjak zahtjeva za prikupljanje dokumentacije potrebne za sačinjavanje Nacrta izvještaja, obzirom da se provodi revizija cjelokupnog postupka privatizacije, ali se prikazuje i poslovanje ovog društva nakon postupka privatizacije, o čemu se ne donosi ocjena.

U informaciji je navedeno da je u toku rad na izvještaju o reviziji privatizacije privrednog društva Polihem d.d. Tuzla i da se njegovo kompletiranje može očekivati u drugoj polovini ove godine.

I u postupku revizije Rudnika boksita d.d. Jajce je u toku prikupljanje dokumentacije i izrada Nacrta izvještaja, u što je uključen i ovlašteni revizor ekonomske struke.

U bankarskom sektoru revidirana je Gospodarska banka d.d. Mostar, u likvidaciji. Prikupljanje dokumentacije i revizija privatizacije ove banke trajali su do 11.3.2019. godine, kada je sačinjena službena zabilješka, obzirom da Agenciji za reviziju privatizacije Federacije BiH nije dostavljena ključna dokumentacija potrebna za provođenje postupka revizije. Dana 17.4.2019. godine privremeno je prekinut postupak ove revizije.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
Vlada FBiH donijela je odluku kojom je Federalnom ministarstvu zdravstva odobrila prenos nabavljenih stalnih sredstava u okviru provođenja Projekta smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini (RHRF).

S ciljem efikasnijeg obavljanja učestalih poslova i zadataka, donesena je odluka kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite poklanja trajno oduzeta imovina - teretno motorno vozilo Mercedes Benz i prateća oprema - oduzeti presudama općinskih sudova u Gračanici i Kaknju.

Usvojeni su kvartalni izvještaji o napretku projekata podrške zapošljavanju (ESP), smanjenja faktora rizika za zdravlje u BiH (RHRF) za period juli - septembar 2019. godine, kao i izvještaj o provođenju projekta po Programu javnih investicija u sektoru energije, zaključno sa 30. 6. 2019. godine.

Federalna vlada upoznala se sa izvještajem o realizaciji godišnjih planova rada federalnih ministarstava i drugih organa federalne uprave, upravnih organizacija i institucija, te prihvatila 24. tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za period juli - septembar 2019. godine.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u prošloj godini i zadužila ovo ministarstvo da poduzme aktivnosti kako bi bila vraćena sredstava od korisnika koji nisu opravdali namjenski utrošak u skladu s potpisanim ugovorima.

KADROVSKA RJEŠENJA
Vlada FBiH je, izmjenom Rješenja, za članicu Odbora za praćenje implementacije Programa utroška sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, imenovala Sanju Bazinu Crnokić.

Izmijenjeno je i  Rješenje o imenovanju Savjeta za strane investitore FBiH, kojim je za člana ovog savjeta imenovan Denis Lasić.

Federalna vlada je Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar dala prethodnu saglasnost za imenovanje Adise Kadić za vršiteljicu dužnosti članice Uprave ovog društva i izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Sjednica Vlade FBiH je završena u 12.00 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo