Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 19:03 |

Vlada TK suosjeća s teškom situacijom migranata

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. oktobra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona razumije situaciju i u potpunosti suosjeća s teškom situacijom u kojoj se migranti nalaze, posebno imajući u vidu zimu koja se primiče, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović na sastanku sa šeficom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika/Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Margrietom Prins i koordinatorom za brzi odgovor Fabriceom Martinom.

EU poziva i urgira državne organe vlasti da formiraju kapacitete kako bi se izbjegla potencijalna humanitarna katastrofa.

- Nudimo pomoć u iznalasku alternativnih lokacija za kratkoročni smještaj migranata jer oni i nemaju želju za duži boravak u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Evropska unija ima osigurana sredstva za te namjene,  istaknuli su predstavnici međunarodnih organizacija.

Premijer Tulumović je kazao da Vlada Tuzlanskog kantona ima ograničene mogućnosti kada je u pitanju tranzit migranata kroz Tuzlanski kanton, a trenutne aktivnosti se realiziraju kroz resore unutrašnjih poslova, kada je sigurnost u pitanju, zdravstva, u oblasti medicinskog zbrinjavanja i saniranja povreda kod migranata, te rada i socijalne politike, u smislu saradnja sa nevladinim sektorom putem kojeg se za potrebe migranata osigurava određeni broj obroka.

- Moramo reći da je na ovom polju u potpunosti zakazao državni nivo vlasti čija je ovo izvorna i ustavna nadležnost. Mi se cijelo vrijeme borimo sa problemom, nastojimo povećati kapacitete za prihvat, a sistemsko rješenje problema je u preventivi, odnosno kvalitetnoj zaštiti porozne granice između BiH i Srbije na rijeci Drini, čime bi se prevenirao ulazak migranata u BiH - rekao je premijer Tulumović.

Dodao je da su Vlada i on osobno imali prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta od 100 do 150 migranata, ali da za te prijedloge nije dobivena saglasnost lokalnih samouprava.

- Tu smo i da ublažimo udar koji ovaj problem prenosi i na lokalne budžete. Želimo saradnju za iznalazak lokacije za privremeni prihvatni centar - kazala je Prins.

- Vlada ima sužene mogućnosti ali smo spremni razgovarati sa gradonačelnicima i načelnicima svih lokalnih zajednica kako bi smo iznašli najbolje moguće i prihvatljivo rješenje - zaključio je Tulumović.

Osim premijera Tulumovića sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić, koji je prezentirao i dao sugestije u vezi sa sigurnosnim aspektima smještaja i tretmana migranata koji prolaze kroz taj kanton, saopćeno je iz Kantonalne vlade.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Halilagić čestitao Uskrs

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'