Ekonomija     | 25.10.2019. 09:36 |

Plin u Federaciji BiH jeftiniji od nove godine

FENA Internet

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, zatražio je od Uprave "BH-Gasa" da napravi analizu i procjenu s ciljem da od nove godine dođe do smanjenja cijene plina za potrošače u Federaciji, prenosi današnji „Dnevni avaz".

Džindić želi da bez obzira na to kolika bi moguća korekcija cijene bila, "BH-Gas" u toku sezone grijanja i pozitivnih efekata u potrošnji plina smanji prodajnu cijenu.

Ministar u dopisu navodi da bi umanjivanje cijene plina u toku grijne sezone i s ekološkog aspekta imalo poseban značaj.

- Tačno je, poslao sam dopis da se napravi analiza, jer ima elemenata da se cijena korigira, odnosno da plin bude jeftiniji. Čekam povratnu informaciju da vidim u kojem će to procentu biti kako bi se što prije usvojilo na Vladi. To sam obećao prije nekoliko mjeseci, jer ulazimo u grijnu sezonu i smatram da cijena plina može biti niža - kaže Džindić za „Avaz".

I iz Uprave „BH-Gasa" potvrdili su ovu informaciju.

Prema riječima Jasmina Salkića, direktora ove državne kompanije, saglasni su da dođe do smanjenja cijene plina prema „Sarajevogasu", što će značiti nižu cijenu plina prema potrošačima.

- "BH-Gas" je u proteklim danima već napravio djelimične izračune. Iduće sedmice ćemo sve napraviti i pokrenuti proceduru prvo prema Nadzornom odboru „BH-Gasa", a onda dalje. Procent smanjenja utvrdit će se iduće sedmice i bit će započeta procedura korekcije cijene - kaže Salkić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Košarac: Neophodna nova odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva

Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju solarne elektrane u Bileći

Mađarska očekuje snabdijevanje gasom preko Turskog toka do kraja 2021.

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana