Ekonomija     | 25.10.2019. 10:26 |

Investicijski dan BiH u Bursi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Agencija za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) organizirala je manifestaciju Investicijski dan BiH u Bursi, koja je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje.

Manifestacija je organizovana u suradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse BTSO, Počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, 

Prisutne turske privrednike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Počasni kozul BiH u Bursi i privrednik Muzafer Čilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavljuje i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnji manjih butik hotela koji će upotpuniti turističku ponudu BiH i restorana.

Također, Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO i vlasnik kompanije SanPark Otopark je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parkinga u Sarajevu, saopćeno je iz FIPE.

Kao rezultat manifestacije, kompanija, Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetaka miliona KM, a nastavit će se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama učesnicama, posebno kompanijama iz hemijskog i metalo-prerađivačkog sektora.

Milinić održao je sastanak s Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između bh. i turskih kompanija i privlačenje novih investicija u BiH. Murat Bayazit surađuje s kompanijama iz BiH, posebno za pronalazak kupaca proizvoda poput malina i drugih kultura.

Tokom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano je o novim aktivnostima koje će se organizirati uskoro u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i podršci lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i suradnju s investitorima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Kubatlija s predstavnicima privredne komore Soluna o spajanju solunskih i bh. privrednika

Vršilac dužnosti direktora FIPA-e razgovarao s ambasadorom BiH u Grčkoj

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!