Kultura     | 25.10.2019. 10:43 |

Predstava 'Gnijezdo' HNK Mostar trijumfirala na festivalu u Banja Luci

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. listopada (FENA) - Predstava "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru trijumfirala je na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u Banjoj Luci gdje je osvojila tri velike nagrade.

Stručni žiri jednoglasno je ocijenio "Gnijezdo" najboljom predstavom u cjelini, a i publika ju je proglasila najboljom. Osim te dvije nagrade, Jelena Kordić Kuret proglašena je najboljom glumicom festivala.

Stručni žiri je obrazložio kako je "Gnijezdo" najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Zapleta i predstava koja je učinila ono što rijetko čine kazališne predstave - angažirala sva osjetila.

"Od trenutka kada je publiku na ulazu u dvoranu dočekao miris kave i rakije, pa do prepoznavanja naših obiteljskih matrica koje su bez tipične kazališne rampe ponuđene publici na tacnama zajedno s pravom juhom i kolačima. Inspirirani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim obiteljskim odnosima kakve svaka obitelj na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih obiteljskih kuća", navodi se u žirijevom obrazloženju.

Dodaje se kako je ansambl, uz malo suza i melankolije, dosta kvalitetnog smijeha i glazbe, načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom - temu odnosa prema obiteljskom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar obitelji koje taj odnos nosi.

Redateljica predstave Marina Petković Liker izrazila je zadovoljstvo što je na ovom festivalu predstavu prepoznala i publika i žiri.

"Važnost publike i njezina pozicija u kazalištu u mom radu je izuzetno važna i zato mi je važan način na koji se do publike dopire. Isto tako mi je drago da je i žiri prepoznao rad i kvalitetu predstave te je ocijenio najboljom", kazala je Petković Liker.

Istaknula je kako scenografija, radnja, odnos s publikom, zajedno čine ovu predstavu jakom, ali je ansambl taj koji svake sekunde mora biti prisutan i oni se jedino u svom zajedništvu mogu glumački ostvariti.

Napomenula je da je predstava nastala iz jake potrebe da se komunicira sa svijetom u kojem i za koji nastaje te su ove nagrade potvrda koliko vrijedi dalje ulagati u kazalište i u način na koji HNK uspostavlja vezu s publikom i svijetom u kojem živi.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja naglasio je kako ta kazališna kuća već nekoliko sezona ide u dobrom smjeru, a to potvrđuju upravo ovakva priznanja.

"Sustavan i kvalitetan rad vodi i do ovakve valorizacije. Naravno, nagrade nisu jedini pokazatelj, ali jesu kruna rada na jednoj predstavi, nešto što nas veoma raduje i daje zadovoljstvo", poručio je Vukoja.

Jeleni Kordić Kuret ova nagrada predstavlja iznimnu čast i najvažnije joj je što sve više publike gleda ovu predstavu.

"Drago mi je da su publika i žiri prepoznali iskrenost i istinitost 'Gnijezda' i jako sam zahvalna na svim priznanjima koje je naša predstava dobila na ovom festivalu. Svima čestitam", kazala je.

Na festivalu, u organizaciji Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banja Luke, osim HNK Mostar nastupili su i zagrebački "Kerempuh" s predstavom "Elling" autora Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, beogradski Atelje 212 s kazališnim komadom Staše Bajac "Ovaj će biti drugačiji" u režiji Đurđe Tešić te Centar za kulturu Svilajnac s "Padom" Branislave Ilić u režiji Kokana Mladenovića.

Inače, "Gnijezdo" je proglašeno i najboljom predstavom u cjelini na 3. međunarodnom teatarskom festivalu "Dani Jurislava Korenića" u organizaciji sarajevskog Kamernog teatra 55, priopćio je HNK Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'