Kultura     | 27.10.2019. 10:47 |

Zbornik 'Rod i ekonomija' o socioekonomskom osnaživanju žena

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Zbornik "Rod i ekonomija" bit će predstavljen u srijedu, 30. oktobra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

O knjizi će govoriti urednica Zbornika Amila Ždralović sa Pravnog fakulteta UNSA te autorice radova iz Zbornika profesorica Ekonomskog fakulteta Jasna Kovačević, kao i rukovoditeljica Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci Anđela Pepić.

Zbornik je strukturiran u tri glavna dijela - "Feministička ekonomija" o kojoj piše Tatjana Đurić Kuzmanović (Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu), "Teškoće u karijernom napredovanju" Jasne Kovačević i "Ekonomska i socijalna prava žena u BiH" Anđele Pepić.

O tom je djelu recenzentica Kanita Imamović Čizmić napisala da "održava interdisciplinarni pristup problemu rodnih dimenzija ekonomskih procesa i kao takav predstavlja značajan doprinos bosanskohrecegovačkoj ekonomskoj literaturi koja je iznimno oskudna obradama navedene materije".

Recenzentica Dubravka Kovačević ističe da su "autorice uspjele da približe stanje ženskih pozicija u ekonomskim i društvenim odnosima te da 'raspakuju' temu koja je stidljivo držana po strani".

Urednica Amila Ždralović smatra da Zbornik nudi nekoliko feminističkih rasprava o ekonomskim temama. U prvom dijelu knjige, Tatjana Đurić Kuzmanović govori o feminističkoj ekonomiji kao posebnoj školi ekonomskog mišljenja koja raznovrsnost pogleda objedinjuje u kritičkom preispitivanju "klasičnih" ekonomskih koncepata koji veoma često ne prepoznaju stvarne društvene nejednakosti. U drugom dijelu Zbornika, Jasna Kovačević se bavi teškoćama u karijernom napredovanju žena.

Amila Ždralović navodi za Fenu da se u trećem dijelu Zbornika kroz radove Anđele Pepić fokus prebacuje na ekonomska i socijalna prava žena u bh. kontekstu. Posebno je zanimljiva njena analiza dostupnih podataka, na temelju kojih daje nalaze o pravima radnica u trgovini i tekstilnoj industriji, ali i identificira pravce na koje nužno treba usmjeriti dalju istraživačku pažnju.

- Unatoč svim naporima u Bosni i Hercegovini i dalje nemamo dovoljno istraživanja koja se tiču pitanja socioekonomskog položaja žena. Neki od razloga ovakvog stanja leže i u nedovoljnoj institucionalnoj razvijenosti rodnih studija na univerzitetima i nepostojanju stručnih časopisa iz ove oblasti - rekla je Ždralović.

Ona je podvukla da Zbornik neće nadomjestiti ove praznine.

- Ali se nadamo da će u procesima formalnog i neformalnog obrazovanja otvoriti prostor za drugačije pristupe i feminističke transformacije proizvodnje znanja i dalji institucionalni i vaninstitucionalni razvoj rodnih studija - ustvrdila je Ždralović.

Zbornik radova nastao je u okviru projekta koji implementiraju CARE International u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar - Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH, koji finansira Češka razvojna agencija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zbornik uz Rezoluciju o pravima i zaštiti žena

Zbornik o pitanjima roda i sigurnosti u bh. kontekstu

Pandurević: LGBT osobe posebno ranjiva grupa među migrantima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana