Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 13:24 |

Svjetska konferencija ombudsmena za OS od 28. do 30. oktobra u Sarajevu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Jedanaesta svjetska konferencija ombudsmena za oružane snage (OS), bit će održana u Sarajevu od 28. do 30. oktobra i, kako se očekuje, tom značajnom skupu prisustvovat će oko 170 sudionika iz više od 50 zemalja.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji na kojoj su o programu, značaju i ciljevima tog međunarodnog skupa govorili parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i direktor Konferencije Željko Grubešić.

Istaknuli su kako je organizator te, kao i svih dosadašnjih konferencija u tom formatu Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), te da je, uz spomenute predstavnike iz više od 50 zemalja, sudjelovanje u radu skupa dosada prijavilo i sedam međunarodnih organizacija i četiri nevladine organizacije, u čijem je fokusu zaštita ljudskih prava.  

Domaćini Konferencije su Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) i parlamentarni vojni povjerenik i u njenom radu će sudjelovati oko 80 predstavnika nadležnih institucija iz BiH, a interesovanje da prisustvuju tom skupu iskazale su i Sjedinjenje Američke Države, Rusija, Turska i Kina, koje nisu članice Svjetske konferencije.

Kako je rečeno, glavna tema i cilj Konferencije je "Izgradnja stabilnih i održivih institucija ombudsmena", a njeni sudionici će identificirati načine na koje institucije ombudsmena, bez ugrožavanja vlastitih mandata, mogu izbjeći politizaciju i nasrtaje na svoju nepristrasnost i nezavisnost, budući da posljednjih godina sve češće postaju meta pritisaka vladinih zvaničnika, vojske, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti...

Konstatirano je, istovremeno, kako će taj veliki skup u glavnom gradu BiH biti prilika za sagledavanje dosadašnjih praksi i razmijenu pozitivnih iskustava, uključujući i specifičnosti i efikasnost modela koji je na snazi u BiH, a koji je kreiran na temelju modela koji je u primjeni u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s pritiscima na ombudsmene u OS, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je kazao da je ta oblast u BiH zakonski dobro regulirana, čime je osigurana neovisnost u radu, budući da on pripada PSBiH te da nije dio sektora odbrane kao što je to slučaj u nekim zemljama.

- Nije se desilo da se ne ispoštuje preporuka vojnog povjerenika - potcrtao je Šiljegović, navodeći da se žalbe u tom kontekstu uglavnom vežu za neriješena statusna pitanja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH), uz izražen problem odliva kadrova iz odbrambenog sektora, usljed niskih primanja (plaća i naknada) i uopće nedostatka materijalno-tehničkih sredstava.  

Na upit o konkretnim očekivanjima od spomenute konferencije, njen direktor Željko Grubešić je kazao kako se radi o skupu koji će rezultirati zajedničkom izjavom/preporukom na koji način riješavati određena pitanja, a na čemu će biti angažiran radni tim koji će činiti predstvanici više zemalja.

- To će biti izjava koja će afirmirati rad ombudsmena za oružane snage i koja će motivirati sve aktere da sveobuhvatnije pristupe riješavanju određenih problema u OS zemalja-sudionica Konferencije - poručio je Grubešić.   

Između ostalih, u radu Konferencije sudjelovat će predstavnici institucija ombudsmena za oružane snage, uključujući vojne ombudsmene, parlamentarne povjerenike, parlamentarne ombudsmene, te generalne inspektore zadužene za postupanje po pritužbama vezanim za kršenje ljudskih prava u oružanim snagama.

Održavanje 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage podržali su njemački Federalni ured za vanjske poslove, Ured norveškog parlamentarnog ombudsmena za oružane snage i Ministarstvo odbrane Nizozemske.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'